"KOSOVO NE PRIHVATA PODELU, REZMENU TERITORIJE,ILI AUTONOMIJU"

Utorak, 13. mart 2018, 16:29

|

Izvor: Kossev

|

|

PRIŠTINA - "Kosovo ne prihvata podelu, razmenu teritorije, ili autonomiju," rekao je Tači u ponedeljak na zajedničkoj konferenciji u Prištini sa američkim državnim sekretarom za evropske i evroazijske poslove, Vesom Mičelom. Dijalog između Kosova i Srbije zaključiće se u skladu sa Ustavom i važećim zakonima Kosova, takođe je naglasio.
 
"Došao sam da podstaknem dijalog između Prištine i Beograda," rekao je sa druge strane američki diplomata kojem je ovo prva poseta regionu od kada je imenovan na ovu funkciju u januaru prošle godine, u okviru koje, posle Prištini u ponedeljak i utorak, u sredu odlazi u Beograd.
 
Izveštavajući o ovoj poseti kosovski mediji su naveli da je Mičel odbacio vest iz Beograda da navodno donosi novi plan za rešavanje kosovskog pitanja, nazivajući to spekulacijama.
 
Plan od četiri tačke, kako su Večernje novosti objavile, navodno predviđa da i dalje neformirana Zajednica srpskih opština - dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture, dok bi Beograd, sa druge strane, omogućio Prištini ulazak u međunarodne organizacije, iako se ne precizira u koje, odnosno da li su to i Ujedinjene Nacije, a što Priština traži.
 
Ipak, "u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM-a, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever," takođe su navele Novosti.
 
Kosovski mediji su prošlog meseca intenzivno izveštavali o navodnim razgovorima o "podeli", odnosno "razmeni teritorija", odnosno "etničkom razgraničenju" i to između, navodno najviših srpskih i kosovskih predstavnika, uz umešanost albanskog predsednika Edija Rame, kao i grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa. Tači se nakon serije napisa, potom, javno distancirao od ideje o podeli. Etničko razgraničenje i to na Kosovu i Metohiji više puta je takođe pominjao i srpski ministar vojni Aleksandar Vulin.
Facebook

Vreme