"KOSOVO JEDNA OD NAJTEŽIH PREPREKA U ODNOSIMA SAD I SRBIJE"

Sreda, 11. septembar 2019, 17:56

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.
 
On je u tom kontekstu podsetio da je „režim Slobodana Miloševića" bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na Kosovu, posle čega je, kako je naveo, NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa Kosova.
 
„Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže s tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju i da albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije", rekao je Skat novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi".
 
On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.
 
SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na Kosovu suspendovati ili ukinuti takse kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao „težak kompromis“.
 
„Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će se posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije“, rekao je Skat.
 
Skat je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan kako bi se on koncentrisao na to pitanje.
 
“Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom region”, rekao je Skat.
 
Američki ambasador u Srbiji, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je I da ekonomski odnosi Srbije I SAD napreduju, a nada se i politički odnosi .
Facebook

Vreme