KOHA: ODBOR ODBIO DA RAZMATRA PETICIJU UJEDINJENJA MITROVICE

Ponedeljak, 11. februar 2019, 15:46

|

Izvor: Koha ditore

|

|

PRIŠTINA - Parlamentarni odbor odbio je da razmatra peticiju gradonačelnika južne Mitrovice, Agima Bahtirija, o ujedinjenju tog grada i prosledio je vladi na mišljenje, dok u vladi kažu da je to pitanje o kojem treba da se izjasni parlament, piše "Koha".Bahtiri je pre skoro mesec dana podneo peticiju sa preko 16.000 potpisa građana za ujedinjenje južne i severne Mitrovice u jednu opštinu.
 
Peticija, međutim, kako navodi Koha, nije razmatrana na Odboru za predstavke u kosovskom parlamentu.
 
Kako je prenela KTV, članovi ovog odbora kažu da je "reč o pitanju koje prevazilazi njihove nadležnosti".
 
Ljirie Kajtazi iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova je rekla da su u većini slučajeva "peticije služile kao sredstvo prikupljanja dnevno-političkih poena" i da, kako je rekla, "do sada nisu imale pravi pristup".
 
Poslanica Teuta Hadžiju je rekla da je bila zainteresovana za sudbinu te peticije i da je saznala da je ona prosleđena vladi Ramuša Haradinaja na mišljenje.
 
KTV je, navodi se, pokušala da proveri da li je peticija u vladi, ali je dobijen odgovor da je to tema za paralament.
 
Predsednik Južne Mitrovice, Bahtiri, navodi Koha, uveren je da će Mitrovica biti ujedinjena ove godine.
 
Podseća se i da je on nedavno izjavio da će, "ako do ujedinjenja ne dođe, biti rata".
 
Inače, Bahtiri ima podršku predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija za ovu inicijativu.
 
Haradinaj se toj inicijativi protivi, a iz vlade su ranije saopštili da je aktima utvrđeno da se Mitrovica sastoji iz dve opštine - severne i južne Mitrovice.
Facebook

Vreme