KOCIJANČIČ: DIJALOG VODI MOGERINI, SAD SAMO PARTNER

Četvrtak, 10. januar 2019, 19:19

|

Izvor: RTK 2

|

|

BRISEL - Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije, izjavila je danas da dijalog Beograda i Prištine vodi Federika Mogerini, a da su SAD partner sa kojom, kako je rekla, postoji bliska saradnja o nizu pitanja, uključujući i Zapadni Balkan.
 
Kocijančič je u izjavi za Gazeta Expres rekla da EU radi na narednom susretu u okviru dijaloga o normalzaciji odnosa Beograda i Prištine na najvišem niovu, ali je dodala da je situacija "zamrznuta" nakon uvođenja stopostotno povećanh taksi na robu iz Srbije.
 
Kocijančič je još jednom podsetila da je Mogerinijeva pozvala Prištinu da ukine nametnute uvećane takse i dodala da EU očekuje da se Beograd i Priština "brzo vrate u dijalog s obzirom na njegov značaj".
 
"Evropska unija očekuje da se Srbija i Kosovo posvete i ubrzaju dijalog, imajući u vidu direktnu vezu između pune normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije u EU i konkretne koristi za građane", navela je.
 
Ona je rekla da postizanje sveobuhvatnog pravnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa u kontekstu dijaloga između Prištine i Beograda zahteva klimu koja doprinosi "dobrosusedskim odnosima, gde se prošli ugovori poštuju i provode i gde su akcije i izjave u skladu sa ukupnim insteresima i strateškim ciljevima za region".
Facebook

Vreme