KLARK: EKONOMSKI RAZVOJ UMESTO ORUŽANIH SNAGA

Sreda, 16. maj 2018, 16:55

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

PRIŠTINA - Kosovske vlasti bi, dok je Kfor na Kosovu, trebalo da koriste sredstva za ekonomski razvoj umesto za finansiranje oružanih snaga.
 
To je u Prištini izjavio bivši glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, penzionisani američki general Vesli Klark.
 
Klark je na konferenciji za novinare rekao da želi da Kosovo postane deo Evropske unije (EU), ali da smatra da bi bilo dobro da studenti ostanu i rade na Kosovu.
 
"Mi još uvek ovde imamo KFOR kako bi obezbedio sigurnost Kosova. Ja mislim da ljudi koji su služili u OVK 20 godina ranije i koji su formirali policiju imaju odličnu vezu. Ali kada bi bio na Kosovu i mogao da računam na odbranu od strane KFOR-a i NATO-a smatrao bih opravdanim da sredstva Vlade idu u ekonomski razvoj umesto da se troše za oružane snage", kazao je Clark.
 
Prema njegovim rečima, najbolji način da se obezbedi budućnost Kosova kao nezavisne i demokratske države jeste putem ekonomskog razvoja.
 
"Ja bih podstakao ljude sa Kosova da razmišljaju o odbrani i ekonomskim uslovima, da zadrže neke od mladih ovde, da im daju mogućnost zapošljavanja, da investiraju u mlade, da investiraju u infrastrukturu i dok je NATO ovde zarad sigurnosti, dozvolite da se oni time bave i rade svoj posao", kazao je Klark.
 
Bivši komandant NATO je rekao da će doći vreme kada će Kfor otići, ali je dodao da to vreme nije još došlo.
 
Klark je dodao da bi voleo da vidi sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, da Kosovo ima sedište u UN i konačno zajedno sa Srbijom da budu članice EU i dodao kako nema nikakvog razloga zašto Kosovo i Srbija ne bi mogli da budu dobri susedi.
 
General biznismen
 
Bivši NATO general koji je komandovao vazdušnim akcijama tokom bombardovanja Srbije 1999, u oktobru 2016. godine označen je od strane takođe bivšeg zvaničnika UN u Prištini Andrea Kapusele kao jedan od američkih zvaničnika koji na Kosovu imaju direktan ekonomski interes.
 
"Bivši vrhovni zapovednik NATO Vesli Klark predsedava kanadskom energetskom firmom "Envidity", koju je u avgustu kosovska vlada predložila za eksploataciju uglja, a ugovorom im je omoguceno da iskopavaju trećinu zemlje", rekao je tada Kapusela.
 
"SAD imaju ogroman uticaj na Kosovo, ali nemaju interes da ga iskoriste za dugoročni razvoj. Tragedija je u tome što je Evropi u interesu razvoj Kosova, ali je vrlo teško pogurati taj interes", zaključio je Kapusela, a preneo Bi-Bi-Si.
Facebook

Vreme