KADA BI DIJALOG SRBIJE I KOSOVA MOGAO BITI NASTAVLJEN

Sreda, 17. jul 2019, 16:57

|

Izvor: RTK 2

|

|

BEOGRAD, PRIŠTINA - Još uvek nema zvaničnih informacija o tome kada bi dijalog Srbije i Kosova mogao biti nastavljen i u kom formatu bi se odvijao. Uprkos tome, Visoki zvaničnici Prištine i Beograda juče su uputili ohrabrujuće poruke o mogućnosti nastavka dijaloga.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da bi neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariza, gde je bilo planirano da se sretnu predstavnici Beograda i Prištine mogla da se desi u septembru. S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izražava spremnost za povratak dijalogu, pod uslovom da se sa Beogradom razgovara o aranžmanima unutar postojećih granica Kosova.
 
Poznavalac političkih prilika na Kosovu Momčilo Trajković smatra da je bitno da se obe strane vrate za pregovarački sto.
 
‘’Očigledno je da to više nije samo njihova volja, već volja velikih sila, pre svega Merkelove i Makrona. Poseta Makrona Beogradu i reakcije iz Prištine nakon te posete, govore da su poruke koje su upućene iz Beograda dobro shavćene u Prištini, a pitanje je samo na koji način da se oni koji su tako odlučno odbijali vrate dijalogu’’ , smatra Trajković.
 
Politikolog Fisnik Haljimi kaže da dijalog u stalnom formatu više ne postoji i ocenjuje da SAD, Nemačka, Francuska, Rusija i EU u celosti rade na novom formatu dijaloga.
 
’’Mi treba da čekamo šta će proisteći iz ovih pregovora, a moje mišljenje je da će se uskoro održati neka Konferencija mira koja će biti organizovana najverovatnije negde u Evropi, a da će se potpisivanje desiti negde u SAD, a ne vidim tu mogućnost bez da Srbija ne prizna Kosovo u okviru ovih granica. Mislim da je neizbežna razmena teritorije između Srbije i Kosova’’, ocenjuje Haljimi.
 
Predstavnici Beograda i Prištine poslednji put su se sastali u Briselu novembra prošle godine, nakon čega je usledila odluka Vlade Kosova da uvede taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Facebook

Vreme