Jablanović: Priština koči formiranje ZSO

Petak, 07. mart 2014, 18:28

|

Izvor: RTV Mir

|

|

LEPOSAVIĆ,07.03.2014. - Gradonačelnik Opštine Leposavić i koordinator upravljačkog tima Zajednice srpskih opština Dragan Jablanović kaže da su da su za 12. mart u opštinama na severu Kosova zakazane sednice, a na dnevnom redu će biti usvajanje Statuta i simbola.

"Skupštine Opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić razmatrale su mogućnost da sednica bude zajednička ali su se ipak odlučili za pojedinačne sednice" rekao je Jablabović i dodao da će one biti održane u 17. časova.

On je objasnio da se Statuti SO međusobno razlikuju, ali da su usaglašeni po pitanju pečata, na kome je tekst je za sve opštine isti "u prvom redu stoji - Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN-, u drugom redu ime opštine, a u sredini grb opštine.

"Usvajanjem Statuta i simbola SO stvoriće se svi tehnički preduslovi za formiranje Zajednice srpskih opština, ali, kako je dodao "Priština koči".

"Priština nije izmenila svoje zakonodavstvo koje reguliše tu materiju, to jest u Ustavu Kosova ne postoje zakoni koji regulišu organizaciju takve zajednice, a u Briselu je dogovoreno da Statut i Zajednica srpskih opština bude u skaldu sa zakonima Kosova i Evropskim standardima”, rekao je Jablanović i dodao "jednostavno ne postoji zakonski okvir na osnovu koga bi se napisala preambula Statuta o formiranju ZSO".

Jablanović je istakao da ukoliko Priština ne ispuni svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma, uslediće konsultacije SO sa Beogradom.

"Ako Priština misli da na taj način blokira formiranje ZSO, mi ćemo svakako pronaći način da delujemo, pozvaćemo se na Briselski sporazum ili neke povelje EU" rekao je on i naglasio "mi smo spremni, nacrt Statuta ZSO je praktično uradjen, ali nemamo tekst preambule".

izvor:Politika,TV Most,KIM

 

 

Facebook

Vreme