Izbori na Kosovu 8. juna

Četvrtak, 08. maj 2014, 20:51

|

Izvor: Tanjug

|

|

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani 8. juna. 
Jahjaga je to izjavila na konferenciji za novinare nakon konsultacija sa predstavnicima političkih stranaka u parlamentu.
Predsednici Demokratskog saveza Kosova Isa Musatafa, Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, u razgovoru sa Jahjagom su se založiliza to da se izbori održe 8. juna.
Za lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija prihvatljiviji datum je 15. jun, kako bi Centralna izborna komisija (CIK) imala više vremena da organizuje izbore. 
Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli je, takođe, protiv toga da se izbori održe 8. juna, a presednica CIK-a Valjdete Daka je kazala da će CIK učiniti sve da bude spremna da organizuje fer i poštene izbore. 
Srbi, okupljeni oko najjače Građanske inicijative "Srpska", u narednim danima odlučiće da li će učestvovati na izborima. Predsednik opštine Gračanica, jedan od lidera GI "Srpska" Branimir Stojanović, veruje da će odluka biti pozitivna. 
Predsednik liste "Srpska" Vladeta Kostić ocenjuje da je 30 dana kratak rok za pripremu izbora na najbolji način. 
Prema njegovom mišljenju, period za organizovanje izbora je kratak, kao i vreme da Centralna izborna komisija pripremi uslove za fer i korektne izbore, s obzirom na to da situacija i u CIK-u, kako je rekao, "nije sjajna". Međutim, dodao je Kostić, datum je već određen i mi stoga apelujemo na EU i međunarodnu zajednicu da izvrši pojačani monitoring izbora posebno kada se imaju u vidu prethodni izbori održani 2010. godine. Stojanović kaže da je najjača srpska lista spremna na saradnju sa drugim srpskim strankama radi zajedničkog nastupa na izborima. Slobodan Petovic, lider Srpke liberalne stranke koja je do sada sarađivala sa Prištinom, već se opredelila za učešće na izborima, predlaže formiranje zajedničke liste srpskih stranaka Kosovski zvaničnici prihvatili su zahtev evropskih diplomata da regularnost parlamentarnih izbora prati i posebna misija Evropske unije, na čemu je, kako prenose mediji, insistirao i evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je u utorak posetio Prištinu. 
Skupština Kosova ima ukupno 120 poslanika. U novom sazivu parlamenta, Srbi će imati 10 garantovanih mesta, a još 10 će biti garantovano za ostale nealbanske zajednice.
Facebook

Vreme