Istraga protiv generala Živanovica

Utorak, 05. avgust 2014, 18:25

|

Izvor: RTS

|

|

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine doneo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivšeg komandanta 125. Motorizovane brigade generala Dragana Živanovića.
 
Istraga će biti sprovedena zbog sumnje da je Živanović u periodu od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.
 
Sumnja se da Živanović nije preduzeo nikakve mere i da je propustio da spreči ubistva najmanje 118 albanskih civila, teško telesno povređivanje 13 civila, uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i proterivanja, oduzimanje i uništavanje njihovih ličnih dokumenata.
 
U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama.
 
General Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu "Ćuška" osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine.
 
Devetorica pripadnika 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć osuđeni su na 106 godina zatvora.
 
Presudom su potvrđeni navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena na očigled prisutnih žena i dece, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina, da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tela ubijenih civila, sa namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve, zaključuje se u saopštenju.
Facebook

Vreme