IMOVINA STEŠEVIĆA I DALJE UZURIPRANA UPRKOS ODLUCI SUDA

Sreda, 13. jun 2018, 17:31

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

LIPLJAN - Uzurpacija imovine na Kosovu i dalje je jedan od nerešenih problema Srba na Kosovu. Porodica Stešević iz Lipljana imala je gorko iskustvo sa nasilnim oduzimanjem imovine, čak ni odluka Ustavnog suda nije pomogla da im se imovina vrati.
 
Pre šest godina imanje Momirke Stešević iz Lipljana uzurpirao je komšija Albanac. Momirka tvrdi da je preko noći ogradio i prisvojio deo njenog imanja.
 
"Pre šest godina Arif Hodža je preko noći ogradio moj plac i uzeo dva ara. Kada sam ustala imala sam šta da vidim, rekla sam majci da moramo otići do policije. Prijavili smo, došli su, pogledali i rekli videćemo šta se može uraditi. Godine su prolazile, otišli smo na Sud, uzurpator je rekao da je to ulica, a ne moj plac.Tu nije bilo dogovora, nakon toga Hodža proda plac drugom Albancu, koji je pored placa napravio zgradu. Pokušala sam da uđem, isečem voće, ali on ne dozvoljava. Dobili smo rešenje da je to u našem vlasništvu, to je pradedovina. Sud je presudio u našu korist, ali Mustafa Gaši ne dozoljava da uklonimo ogradu", izjavila je Momirka Stešević, čija je imovina uzurpirana.
 
Steševići nisu usamljeni, mnogo je srpskih porodica koje godinama čekaju da se reši problem uzurpirane imovine. Postavlja se pitanje ko je tu zatajio?
 
"Ima na stotine srpskih porodica čija je imovina uzurpirana, u mojoj praksi imam nekoliko slučajeva. Sudovi ne rešavaju, izbegavaju da zakazuju rasprave, taktiziraju, očigledno da je uticaj. Ovo treba da bude tema razgovora u Briselu, ovo je jedno važno pitanje, imovinski odnosi. Čujem da je na predlogu zakon koji treba ovo da reši, ali ti zakoni koji preko kolena rešavaju problem, najčešće tu stradaju stariji vlasnici, a dobijaju uzurpatori. Postoje pravna sredstva, ali ne postoji volja, treba učiniti sve, ohrabriti Sud i sudije, dati im maksimalnu samostalnost, nagraditi ih. Na taj način podstaći ih da beskompromisno rešavaju ova pitanja", rekao je Momčilo Trajković, Kancelarija za pravne poslove.
 
Iz institucije Ombudsmana potvrđuju da je veliki broj onih koji su se zbog uzurpacije imovine obratili za pomoć. Zamenica zaštitnika građana apeluje na nadležne institucije da pospeše saradnju kako bi vlasnicima bilo vraćeno ono što im pripada.
 
"Institucija Ombudsmana nalaže da relevantne institucije spovode krivični zakon Kosova. Veliki problem je takođe dužina postupka koja se odnosi na uzurpiranu imovinu. Takođe, veliki problem je i reuzurpacija. Kada vlasnik imovine dođe u posed te imovine, dešava se vrlo često da uzurpator ponovo uzurpira tu imovinu, odnosno da razbije službeni pečat. Nijedan reuzurpator nije bio u pritvoru, najveća kažna je iznosila 600 evra, što je veoma zabrinjavajuće. U sudskim presudama ne postoji decidivno deo koji je odnosi na iseljenje uzurpatora, što će reći da kada vlasnik imovine dobije presudu u svoju korist, a ne naloži se da se uzurpator iseli, a tužilaštvo to ne traži, policija tu ne može da uradi ništa, već se vlasnik imovine upućuje na parnični postupak. Time se ne rešava ništa, time se samo postojeći problem prolongira za nekoliko godina", istakla je zamenica Ombudsmana, Marija Radulović.
Facebook

Vreme