I na Kosovu problem sa slobodom izražavanja

Petak, 13. jun 2014, 20:38

|

Izvor: KIM Radio

|

|

PRIŠTINA - Kao i u Srbiji, i na Kosovu postoji problem sa slobodom izražavanja, rekao je Nedim Sejdinović, član izvršnog odbora udruženja nezavisnih novinara Vojvodine.
 
Kako sprečiti govor mržnje, a ne ugrožavati pravo na slobodu izražavanja. O ovome je danas bilo diskutovano u Prištini na konferenciji čiji je domaćin bila misija OEBS-a na Kosovu.
 
Konferenciji su prisustvovali predstavnici civilnog društva, medija i pravni stručnjaci sa zapadnog Balkana. Portparol OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon izjavio je da je svrha konferencije da se vidi kako se u regionu u različitim pravnim okvirima tretira jezik mržnje.
 
„Svrha konferencije je da se vidi kako se u regionu u različitim pravnim okvirima tretira jezik mržnje, kakve su sankcije moguće i kako se može stvoriti prevencija protiv jezika mržnje. Na Kosovu sada počinjemo da govorimo o ovome, u regionu se o tome priča duže. Učesnici će razmeniti iskustva i doneti zaključke nakon čega bi trebalo da stvore međusobnu efektivnu saradnju u borbi protiv jezika mržnje“, izjavio je Gaon.
 
Član izvršnog odbora udruženja nezavisnih novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović, rekao je da se sloboda medija u Srbiji dodatno ugrožava u proteklih 6 meseci.
 
„Došlo je do po mom mišljenju nepotrebnog sukoba između premijera Srbije Aleksandra Vučića i OEBS-a. Smatramo da je OEBS primetio ono što se zaista zbiva, a to je da postoji cenzura i autocenzura u Srbiji“, kazao je Sejdinović.
 
Učesnici će nakon zatvaranja konferencije svakako otići sa iskustvima više pa će govor mržnje možda biti makar smanjen uz donošenje potrebnih mehanizama.
Facebook

Vreme