HARADINAJ NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST SMENE RIKALA

Petak, 11. januar 2019, 17:54

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Vlada Kosova je danas održala prvi sastanak u 2019. godini. Vlada je Eseta Berišu, koji je do sada obavljao funkciju savetnika ministra infrastrukture, imenovala za direktora civilnog vazduhoplovstva. Nakon sednice vlade, premijer Ramuš Haradinaj je održao konferenciju za medije.
 
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da očekuje da će skupština usvojiti Zakon o budžetu i dodao da je njegovo usvajanje podjednako važno i za vladajuću koaliciju i za opoziciju. Prvi čovek kosovske vlade ne isključuje mogućnost smene ministra poljoprivrede Nenada Rikala.
 
‘’Moguća je smena ministra poljoprivrede, pošto je sada takva politička situacija i ja se sada nalazim u takvoj situaciji da moram poštovati političke zahteve stranaka koje daju doprinos izglasavanju budžeta, ali i unutrašnjim procesima’’, kazao je Hardinaj.
 
Na pitanje šta ćese desiti sa ostalim ministrima iz Srpske liste, koji su više od 10 meseci u ostavci, Haradinaj kaže:
 
’’Ja verujem da su oni sada u teškoj poziciji jer ih Beograd “gura’’ u neku političku poziciju koja nije laka za njih i nije moj cilj da sada pokazujem ličnu agoniju ili arogantnost prema njima. Verujem da su oni žrtva ovde na Kosovu, mislim zbog politike Beograda i ja ću ih maksimalno poštovati. Isto smo to uradili i sa gradonačelnicima na severu, nismo ih odmah smenili, dajemo svakome mogućnost da nastavi da služi građanima, onima koji su im i ukazali poverenje‘’, rekao je on.
 
Haradinaj je još jednom ponovio da takse od 100 odsto neće biti ukinute dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, dodajući da takse na srpske proizvode nisu posledica arogancije Kosova, već da je isključivo reč o društvenom interesu Kosova.
 
’’Mi nismo uslovili dijalog nikada do sada, pošto nismo dobili odgovore na mnoga pitanja, kao ni izvinjenje.  Ako je stav Srbije takav, mi ne možemo promeniti njihov stav, takođe ako to prihvata međunarodna zajednica, mi ni to ne možemo da menjamo, ali mi moramo zadržati našu odluku o taksama, pošto je takav naš društveni interes i ostajem pri tome. Ako neko hoće da zbog toga zaustavi dijalog, mi ne možemo tu ništa da uradimo’’, rekao je Haradinaj.
 
Premijer Haradinaj je na konferenciji za medije govorio i ostalim aktuelnim pitanjima, kao što su štrajk prosvetnih radnika i rudara ’’Trepče’’ koji traže povećanje plata. Haradinaj je rekao da to zavisi isključivo od Zakona o platama, koji će biti promenjen ukoliko se upute zahtevi od nadležnih ministarstava i ukoliko se stvore uslovi za to.
Facebook

Vreme