HAN: DOGOVOR PIŠU BEOGRAD I PRIŠTINA

Sreda, 16. maj 2018, 16:52

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

PRIŠTINA - Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da dugoročno rešenje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine podrazumeva održivo i realistično rešenje zasnovano na međunarodnom pravu.
 
Johanes Han je u intervjuu za Tanjug rekao da je sledeći korak podizanje normalizacija na sveobuhvatni nivo, a na dvema stranama je, kaže, da uz pomoć Federike Mogerini definišu sadržaj pravno obavezujućeg sporazuma.
 
Komesar Han je ocenio da je dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU doveo do značajne normalzacije odnosa dve strane.
 
Han ponavlja da će od sveobuhvatne normalizacije odnosa dobrobit imati i Beograd i Priština i da će to biti od vitalnog interesa za nastavak njihovog evropskog puta.
 
Komesar za pregovore o pristupanju je, povodom medijskih spekulacija da je u rešavanju kosovskog pitanja "u igri" i moguća zamena teritorija, ocenio da ne veruje da strane u dijalogu žele da o svojoj pregovaračkoj strategiji diskutuju preko medija.
 
"Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU za cilj ima promociju održive saradnje između dve strane, pomoć u ostvarenju napretka na putu ka EU i poboljšanje života ljudi. To je ono što se računa. Dugoročno rešenje podrazumeva održivo i realistično rešenje zasnovano na međunarodnom pravu", zaključio je komesar Han.
 
Han kaže da ono što EU sada očekuje u okviru dijaloga jeste da se dogovor o Zajednici srpskih opština u potpunosti primeni bez odlaganja.
 
"Dogovor predviđa da se nacrt statuta Asocijacije odnosno Zajednice izradi za četiri meseca od početka rada na nacrtu. Kosovski premijer dao je mandat upravljačkom timu da počne rad na nacrtu 4. aprila što znači rok do 4. avgusta", kaže komesar za proširenje.
 
Johannes Han nije odgovorio na pitanje Tanjuga šta će biti ukoliko se zacratni rok za izradu statuta ZSO probije niti da li će takav čin obesmisliti ceo tok dijaloga.
Facebook

Vreme