Građani Kosovske Mitrovice ponovo na birališta

Ponedeljak, 03. februar 2014, 15:54

|

Izvor: RTV Mir

|

|

KOSOVSKA MITROVICA, 03.02.2014. - Građane Severne Mitrovice 23. februara očekuje četvrti izlazak na birališta za samo tri meseca. Predviđa se da će izlaznost biti manja nego u decembru.

 

Od kandidata koji su učestvovali u prošlom izbornom ciklusu, kandidaturu je predao samo Oliver Ivanović koji se od prošle nedelje nalazi u pritvoru. Uprkos tome, G.I SDP će voditi kampanju, kaže za KIM radio Ksenija Božović.

“Ipak se nadamo da će naš lider Oliver Ivanović biti pušten iz pritvora i da će sam voditi kampanju. Nadamo da ćemo dobiti pozitivan odgovor na žalbu koju smo uložili i da će Oliver Ivanović biti na slobodi.“ 

Božovićeva kaže da je građanima Kosovske Mitrovice sada najpotrebnije jedinstvo, bez obzira kojoj političkoj partiji ko pripada.

„Samo jedinstveni možemo rešavati ove probleme ovde, a problemi su mnogobrojni.“ Ona je uverena da upravo te probleme može rešiti Oliver Ivanović.  Bez obzira na važnost ovog procesa, smatra da će izlaznost birača biti manja.

Adrijana Hodžić, koja je kao kandidatkinja za gradonačelnicu učestvovala u prošlom izbornom ciklusu, sada se nije prijavila. Na njenu odluku je, kako tvrdi, uticao loš rezultat iz decembra, a ne pogoršana bezbednosna situacija.

 “Ovo društvo nije dostiglo taj nivo demokratije u kojem bi se moglo očekivati da gradonačelnik bude neko ko nije iz srpske ili albanske sredine. Ja nisam neko ko učestvuje samo da bi učestvovala, ja učestvujem zato što znam da mogu da budem na visini zadatka i zato što treba da pobedim. Obzirom da situacija nije takva na terenu, rešila sam zajedno sa svojom ekipom, da  ne budem deo cele ove priče“. 

Hodžićeva kaže da će, bez obzira na situaciju u Mitrovici nakon ubistva opštinskog odbornika, ovaj izborni proces uspeti. “Što se tiče ubistva Dimitrija Janićijevića, koji god da je motiv on ima politički uticaj na same građane.

Ipak, ja verujem da će se u toku kampanje nešto promeniti i verovatno će izlaznost biti “dovoljna”, jer ovo je jedan evropski proces koji ne sme da propadne i tu se građani ne pitaju mnogo, tu su neke nametnute stvari i taj proces mora biti uspešan”, tvrdi Hodžićeva. 

Razni vidovi pritisaka na birače da izađu na glasanje obeležili su, početkom zime, izbore u gradu na Ibru. Iako se oni ponovo očekuju, poznavaoci prilika smatraju da će na izlaznost uticati neki drugi, mnogo bitniji faktori. 

„Izlaznost građana će dosta zavisiti i od izborne kampanje i kakva će biti bezbednosna situacija do tada. Ukoliko se nastavi trend koji imamo, a to su incidenti i neke iznenadne situacije u gradu, onda će ta izlaznost biti znatno manja nego prošlog puta“, kaže novinar Tanjuga Željko Tvrdišić. 

Tvrdišić očekuje da će i ovoga puta biti pritisaka na birače da izađu na glasanje i podrže opciju koju forsira Beograd. Što se „bojkotaša“ tiče, on smatra da neće ometati izborni proces i da će ostati po strani.

Građani Severne Kosovske Mitrovice još uvek razmišljaju da li da izađu na glasanje 23. februara. Mnogima su izbori dosadili, a ima i onih koji smatraju da je važno izabrati pravog čoveka koji će voditi grad. 

Stanovnici severa Kosova će, osim na ponovljenim lokalnim, moći da učestvuju tokom ove godine i na parlamentarnim izborima koje je raspisao Beograd, odnosno, tek treba da raspiše Priština.

Izvor: KiM radio

Facebook

Vreme