Video

Gospojinski sabor tri dana u Leposaviću

Sreda, 20. avgust 2014, 18:25

|

Izvor: RTV Mir

|

|

 LEPOSAVIĆ - U prostorijama Centra za kulturu Sava Decanac danas je odrzana konferencija za medije povodom devetnaestog tradicionalnog medjunarodnog gospoinskog sabora. Ova manifestacija održaće se u sve tri mesne zajednice Socanicu Leposavic i lešak. Trajace tri dana od 27 do 29 avgusta.
 
Organizatori Centar za kulturu Sava Decanac i KUD Kopaonik Leposavic isticu da ce opštinom Lpeoasavic prodefilovati oko osamsto učesnika i medjunarodnih gostiju iz Rumunije, Slovenije i Bugarske.Tradicionalno takmičenje folklora ocenjivaće žiri Radio televizi srbije. Ove godine ljubitelji izvorne tradicije uzivace i u novinama promocijama dve knjige Sitan vez autora Branka Belobrka i narodne nošnje Srba 19-ti i 20 –ti vek...
 
Sve manifestacije organizovane su na poligonima osnovnih škola tri mesne zajdnice od 20 casova , a promocije knjiga održaće se u prostorijama centra za kulturu u lešku 13 casova a u  Leposavicu od 12 časova..
 
Ovaj festival osnovan je davne 1996 godine.KUD Kopaonik počeo je sa organizacijom 98" pa sve do danas.Osnovan je kao festival sve do 2005 godine kada je prerastao u sabor medjunarodnog stvaralaštva i zvanicno najvece kulturno stvaralaštvo u Srbiji.Iako ovu manifestaciju nije podržalo Ministarstvo kulture ima obećanja da će im u tome pomoći Kancelarija za Kosovo i Metohiju jer je jedina opština Leposavic u zadnjih nekoliko godina svojom podrškum u ovim teškim vremenima istrajava da sačuva narodnu tradiciju verujući da misija mladih u današnje vreme jedini način da se očuva duh i kultura od zaborava na ovim prostorima. 
 

Facebook

Vreme