FORMIRANA KOMISIJA ZA OSUDU RATNIH ZLOČINA SRBIJE

Ponedeljak, 15. april 2019, 19:17

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Poslanici Skupštine Kosova formirali su Ad hoc komisiju koja će raditi na izradi Rezolucije o, kako je rečeno, ratnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu. Glasanje o drugim predlozima nije bilo uspešno, jer nije usvojen nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku, kao ni zakoni o Posebnoj komori Vrhovnog suda, poslovniku Skupštine Kosova i porezu na lične dohotke.
 
Zasedanje skupštine je započelo izmenom dnevnog reda. Na predlog šefa poslaničkog kluba Socijaldemokratske inicijative Biljalja Šerifija formirana je Ad hoc komisija za izradu rezolucije, kako je rekao, o ratnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu.
 
"Ja mislim i verujem da u našoj Skupštini, ali i šire, imamo stručnjake koji mogu pomoći, ali model Evropskog Parlamenta bi bio dovoljan. Rezolucija bi se posle koristila kao osnov iz koje bi proizašli drugi akti, kojim bi se osudili zločini genocida i usvojili zakoni", kazao je Šerifi.
 
Većinom glasova produžen je mandat parlamentarnoj istražnoj komisiji koja se bavi deportacijom šest turskih državljana. S druge strane, nije bilo dovoljno glasova za usvajanje Nacrta zakona o rudnicima i mineralima, poslovniku Skupštine Kosova i porezu na lične dohotke.
 
Vladajuća većina i opozicija nisu usaglasili stavove ni oko nacrta Zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku.
 
“Najvažniji deo izmena odnosi se na rešavanje praktičnih problema na koje smo naišli tokom njegovog sprovođenja. Drugi deo je predviđen za ispunjavanje obaveza i preporuka iz izveštaja Evropske komisije”, poručio je ministar pravde Abeljard Tahiri.
 
"Zamerka se odnosi na članove 177 o suspenziji državnih službenika, zatim 306 koji o apsurdnom presuđivanju. Jedan od predloga koji smo dali bio je i produženje roka za istragu koju sprovodi tužilac. Zbog toga smo odlučili da ne podržimo ovaj nacrt zakona”, rekla je Hadžiju.
 
Nije izglasan ni Nacrt zakona o Posebnoj komori Vrhovnog suda koji se bavi radom kosovske agencije za privatizaciju. Sudsko veće ove institucije je nefukcionalno od juna 2018. godine.
 
“Nakon promene mandata Euleksa, potrebno je da međunarodne sudije koje su radile na predmetima zamenimo domaćim. Usvajanje ovog zakona predstavljaće napredak jer će domaće institucije preuzeti odgovornost. Više je nego neophodno da Skupština podrži ovaj zakon", poručio je poslanik DPK Hajdar Beća.
 
Zbog nedostatka kvoruma, nije bilo glasanja ni o predlogu rezolucije u vezi sa angažovanjem predsednika Kosova u navodnu "razmenu teritorija" ili "korekciju granica" u dijalogu sa Srbijom.
Facebook

Vreme