Evropa pomaže Kosovu!

Petak, 07. jun 2013, 14:12

|

Izvor: RTV Mir

|

|

Priština, 07.06.2013. - Evropska investiciona banka nastaviće da pomaže Kosovo. Potpisan je sporazum o finansijskoj pomoći, pre svega, malim i srednjim preduzećima.

Anton Rop, potpredsednik Evropske investicione banke i Besim Bećaj, ministar finansija u Vladi Kosova, u prisustvu Samuela Žbogara, šefa EU na Kosovu, potpisali su okvirni sporazum koji upravlja budućim aktivnostima ove banke na Kosovu.  

“Ovo je veliki dan za Kosovo jer nastavljamo da pružamo podršku projektima koje smo mi predstavili. Nastavljamo saradnju sa evropskom investicionom bankom naročito kada je reč o njihovoj savetodavnoj ulozi za mala i srednja preduzeća koja su zainteresovana za dobijanje sredstava iz ovog sporazuma”, kazao je Bećaj.

Potpredsednik Evropske investicione banke, Anton Rop, je rekao da će ovaj okvirni sporazum omogućiti da banka proširi finansiranje projekata koji su bitni za razvoj konkurentnosti Kosova. 

“Mi ćemo sarađivati u oblasti pružanja kredita. Nadam se da će i ovaj sporazum ratifikovati kosovska Skupština jer će tako ohrabriti mala i srednja preduzeća kao i komercijalne banke a kasnije ćemo biti spremni da podržimo i velike projekte bitnih za razvoj Kosova. Govorim o projektima u sektoru energetike ili saobraćaja“, rekao je Rop na konferenciji za novinare u Prištini.   

Šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, naglasio je da sporazum poboljšava saradnju Evropske Unije i Kosova  kao i da  predstavlja važnu priliku za ekonomski i socijalni razvoj Kosova.

Evropska investiciona banka je najveći međunarodni finansijer zemalja Zapadnog Balkana, a za poslednjih devet godina pružila je finansijsku pomoć Kosovu od preko 6 milijardi evra najviše za projekte koji se odnose na transport, energetiku, zdravlje i obrazovanje.

Izvor: http://www.radiokim.net/

Facebook

Vreme