Eulex vodi istragu o Tačijevom ujaku

Nedelja, 09. novembar 2014, 18:27

|

Izvor: Tanjug, B 92

|

|

LONDON - Euleks je pokrenuo istragu o ujaku Hašima Tačija i o njegovima vezama sa osuđenim plaćenim ubicom Nazimom Blacem, piše Gardijan.
 
Euleks, koji se nedavno našao na udaru kritika zbog toga što je navodno štitio moćne političare na Kosovu, pokrenuo je istragu oko veze između osuđenog plaćenog ubice Nazima Blace i ujaka odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija, piše londonski "Gardijan".
 
Kako se navodi, to je prvi put da je neki član Tačijeve porodice postao predmet značajne istrage. 
 
"Gardijan" primećuje da se istraga pokreće pet godina nakon što je Blaca na jednom video snimku priznao kako je učestvovao u brojnim ubistvima političkih protivnika, kao deo grupe za likvidaciju, koja je radila za "Šik" - obaveštajno krilo DPK. 
 
Na pisanje londonskog dnevnika reagovala je Tačijeva kancelarija, koja iznete tvrdnje odbacuje kao netačne. 
 
"Objavljeni članak je i po sadržaju i kao priča neistinit i neprihvatljiv. Kancelarija premijera izražava čuđenje da list sa takvom tradicijom dozvoljava objavljivana dezinformacija i insinuacije", kaže se između ostalog u saopštenju koje su objavili prištinski mediji. 
 
"Gardijan" dalje nastavlja da istraga o "Šiku" - tajanstvenoj špijunskoj grupaciji koja je zvanično rasformirana - može biti neprijatna po zapadne obaveštajne službe, posebno američku CIA i francuski DGSE, čija podrska za Tačija, DPK i "Šik" datira od rata na Kosovu 1999. 
 
U to vreme, piše "Gardijan", Amerikanci i Francuzi su podržavali Tačija kao najefikasnijeg komandanta OVK koji se borio protiv srpske vojske. 
 
Neki istražitelji Euleksa veruju da su ove tajne veze tokom rata pomogle zaštiti lidera DPK i sprečili njihove pokušaje da obuzdaju korupciju i organizovani kriminal na Kosovu od proglasenja nezavisnosti 2008. 
 
U svom video priznanju iz novembra 2009, Blaca je rekao kako je radio za Azema Sulju, ujaka kosovskog premijera, jednog od 10 osoba kojima se bavi najnovija istraga. 
 
Pozivajući se na kosovsku štampu, "Gardijan" piše da je Blacina porodica iz bezbednosnih razloga u sredu poslata u inostranstvo. 
 
Započinjanje nove istrage, koju će voditi kosovski istražitelji i istražitelji Euleksa, pokrenuće i pitanje zašto ona nije obavljena pet godina ranije. 
 
U pomenutom video snimku iz 2009, Blaca je rekao kako je radio za grupu za egzekucije "Šika", koja je osumnjičena za ubijanje takozvanih "kolaboracionista", zatim zvaničnika Demokratskog saveza Kosova, kao i potencijalnih svedoka ratnih zločina komandanata OVK. 
 
Blaca je rekao kako je između 1999. i 2003. učestvovao u 17 krivičnih dela, uključujući ubistva, pokušaje ubistva, pretnje i ucene, pri čemu je tvrdio da je radio direktno za Sulju. 
 
"Gardijan" navodi da je "Šik" bio glavni instrument političkih zločina i krupan zločinački poduhvat sa godišnjim prihodom od oko 200 miliona dolara. 
 
Blacino priznanje bi se moglo pokazati veoma neprijatnim po Euleks i ako se pokaže tačnim da je on mesecima pokušavao da iznese iskaz glavnom tužiocu te evropske misije, koji o tome nije ostavio nikakav zapis. Štaviše, bilo je potrebno četiri dana od njegovog javnog svedočenja Blace da bi ga Euleks uhapsio i stavio u bezbedan pritvor. 
 
Kadri Veseli, šef "Šika" i osoba veoma bliska Tačiju, izjavio je pre nekoliko godina američkom portalu "GlobalPost": "Imali smo mnogo partnera - 25 tajne agencije... SAD su nam mnogo pomagle", kazao je tada Veseli, ali je demantovao da je "Šik" izvodio sistematska politička ubistva. 
 
Pored CIA, "Šik" je primao posebnu pomoć i od francuske službe DGSE. Francuska je pružila vojnu obuku za pripadnike OVK. Zapisi britanskih prisluškivanja komunikacija srpske vojske tokom rata su otkrili i da su pripadnici DGSE bili ubijeni zajedno sa borcima OVK u jednoj srpskoj zasedi, piše "Gardijan". 
 
U proleće 1999. godine, po istražiteljima koji su pratili aktivnosti "Šika", grupa od 20 pripadnika te organizacije prebačena je sa jednog broda u albanskoj luci Drač na francuski vojni brod, i u Francuskoj prošlia specijalnu obuku. Po istražiteljima, nekoliko tih obučenih Albanaca kasnije su postali pripadnici grupe za ubistva. 
 
Francuska veza sa "Šikom" je osnažena kada su, nakon intervencije NATO-a 1999. godine francuske snage preuzele kontrolu na severu Kosova, u koje spada i oblast Drenice, odakle dolazi i porodica Hašima Tačija i njegovog uskog kruga. 
 
Jedan istražitelj sa Kosova, piše "Gardijan", procenio je da je taj tim za likvidacije odgovoran za ubistvo najmanje 30 ljudi, i da je veza sa Francuzima pomogla da Euleks nerado otvara istrage o političarima visokog profila na Kosovu.
Facebook

Vreme