Ekstremne islamske struje na Kosovu

Sreda, 06. avgust 2014, 16:57

|

Izvor: Radio Slobodna Evropa, B 92, Tanjug

|

|

PRIŠTINA - Priština i njene bezbednosne institucije nisu uspele da spreče razvoj ekstremnih islamskih radikalnih struja na Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Prema izjavama bezbednosnih analitičara, bezbednosne institucije treba da preduzmu posebne i sveobuhvatne mere kako bi se sprečio ekstremizam na Kosovu.
 
Eksperti savetuju "kosovskoj tajnoj službi" da formira poseban sektor, pored onog za borbu protiv terorizma, koji bi se bavio isključivo pitanjem ekstremizma.
 
Poznavalac vojnih i bezbednosnih pitanja Naim Maljoku je rekao za Radio Slobodna Evropa da u sektoru za borbu protiv terorizma treba da se formira "podsektor ili direktorat koji će se baviti samo istragom ljudi koji bi eventualno bili uključeni u ekstremističke akcije". 
 
S druge strane, direktor Centra Kosova za bezbednosne studije Fljorijan Ćehaja smatra da je opasnost s kojom se suočava Kosovo od islamskih radikalnih grupa već poznata. 
 
"Ovo pitanje sada je sa nižeg prešlo na najviši nivo opasnosti. Mislim da je u tome zakazao trougao policija-tužilaštvo-sudstvo jer nisu uspeli da dovrše mozaik istraga", kazao je Ćehaja. 
 
On smatra da prištinske bezbedonsne i pravosudne institucije imaju indikacije i informacije da određene radikalne grupacije imaju potencijal za upotrebu sile na Kosovu s krajnjim ciljem preuzimanja vlasti i savetuje posebne mere opreza na međunarodnom aerodromu u Prištini.
Facebook

Vreme