Dragan Jablanović najavljuje učešće na parlamentarnim izborima?

Petak, 09. maj 2014, 17:26

|

Izvor: TV Most, B 92

|

|

ZVEČAN - Član tima za primenu briselskog sporazuma Dragan Jablanović pozvao je Srbe da sa jedinstvenom listom izađu na predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu.
Predsednik privremenog organa, gradonačelnik Leposavića i član tima za primenu briselskog sporazuma Dragan Jablanović je na televiziji Most iz Zvečana upozorio da pojedinačne liste, ako ih bude bilo, neće imati uspeha.
"Više ne važi ranije pravilo, već liste moraju da pređu cenzus, a ako se to ne desi onda nam ostaje samo deset zagarntovanih poslanika u Skupštini Kosova, što nije dobro", pojasnio je Jablanović. 
On je dodao da vlada u Prištini ne može da se formira bez srpske liste i ako svi budu na jednoj listi to će značiti da se nijedan zakon, koji se odnosi na manjine, neće primenjivati ako za njega ne glasa srpska lista. 
"Bez srpske liste neće moći da se menja ustav niti da se usvajaju amandmani i mi ćemo, ako nastupimo jedinstveno biti najozbiljniji faktor u vlasti na Kosovu i Metohiji i moći ćemo da zaštimo srpski i ostali nealbanski živalj od nasrtaja većinskog albanskog naroda", rekao je Jablanović. 
Nedavnu posetu Štefana Filea severu pokrajine ocenio je kao dobru, ali je izrazio bojazan da i on, kao i ostali političari sa Zapada, na kraju mandata priča ono što je za Srbe prihvatljivo. 
"Iskoristili smo priliku da mu kažemo da institucije u Prištini ne rade dobro svoj posao, dali smo mu na uvid nacrt statuta opština... Zato je File odlučio da pošalje ekspertski tim koji bi pomogao oko rešavanja otvorenih pitanja kako u vezi statuta tako i oko raspodele sredstava namenjenih za unapređenje života stanovnika iz četiri severne opštine", naglasio je on. 
Jablanović je povodom formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji Jablanović je rekao da su prisutna stalna uslovljavanja od strane Prištine. 
"Pre jeseni nema ništa od Zajednice što se tiče Prištine, a nama je stalo da smo je, koliko juče formirali. Da bi to uradili Priština treba da izmeni neke zakone i ustavne odredbe, jer njihovo zakonodavstvo ne poznaje instituciju ZSO, oni poznaju asocijaciju zajednice, kao nevladinu organizaciju, koju nisu obavezni da finansiraju", objasnio je Jablanović. 
On je ukazao da bi bio donet statut ZSO potrebno je pozvati se na neki kosovski zakon, a sada taj zakon ne postoji. 
Naglasio je da će Zajednica imati sve ingerencije, osim političkih, i da će preko nje država Srbija moći u potpunosti da bude prisutna na Kosovu i Metohiji, u svim sredinama gde ima nealbanskiog življa. 
"Mislim da privremene institucije u Prištini nisu spremne da prihvate sever pokrajine jer za to nemaju ni želje, kapacitete, niti sredstva. 
U budžetu za ovu godinu nije predviđeno finansiranje ovog dela pokrajine. Doneli su sami budžete za četiri severne opštine bez konsultacija sa nama i to samo za albanske enklave na severu Kosova", rekao je Dragan Jablanović.
Facebook

Vreme