Dodik za promenu izbornog zakonodavstva Srbije

Četvrtak, 31. jul 2014, 18:11

|

Izvor: Tanjug

|

|

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se u intervjuu za "Danas" založio za promenu izbornog zakonodavstva u Srbiji, kojim bi se omogućilo da i Srbi van Srbije dobiju predstavnike u skupštini u Beogradu.
 
Ukazujući na primer drugih zemalja, pre svega Hrvatske, on je rekao da ne vidi zašto Srbija ne bi krenula u promenu izbornog zakonodavstva i omogućila kvote.
"Koliko god nas da izađe na glasanje, za RS bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, Zapadnu Evropu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu", rekao je Dodik.
 
On je dodao da je tražio trajnu liberalizaciju dodele pasoša Srbije, jer Srbi u RS žele državljanstvo Srbije.
"Zahvalan sam gospodinu (premijeru Aleksandru) Vučiću što je omogućio ubrzanje procedure, ali mislim da treba da bude još brža. Mislim da svaki Srbin treba da dobije državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom", istakao je Dodik.
 
Povodom istraga za ratne zlocine nad kosovskim Srbima koju predvodi Klint Viljamson, Dodik ne veruje da će to rezultirati podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija - zbog toga što, prema njegovom mišljenju, do sada nije bilo dovoljno angažovanja i zbog protoka vremena.
"Očigledno da ima dokaza i da ih je bilo. I Dik Marti je dokaze imao, ali je bio sprecen da sprovede istragu, imala ih je i Karla del Ponte. Mnogim Srbima se sudilo na osnovu kolektivne odgovornosti. Osuđena je Biljana Plavšić, koja nije imala nikakve veze sa zločinima, ali je bila rukovodilac. A sada (u slučaju OVK) treba da se zgrnu ogromni dokazi", kaže Dodik.
 
Upitan koji je interes RS da u aktuelnom sukobu u Gazi podržava Izrael, on je podsetio da je rekao da Izrael ima pravo da se brani.
"Ja sam rekao da Izrael ima pravo da se brani, da se odupre terorističkim napadima. Bio sam prvi ko je to izgovorio, kasnije smo mogli da čujemo Obamu, Merkelovu i druge lidere koji su upotrebili istu frazu... Naravno, saosećam i pogađaju me scene stradanja na obe strane. Govorio sam da mir treba postici što pre", rekao je Dodik.
 
"RS i Izrael su u sličnom okruženju... Izrael nam je saveznik i prijatelj koji nas uvažava", napomenuo rekao je Dodik.
Facebook

Vreme