ĐURIĆ: ZSO PREMA SPORAZUMU, A NE VOLJI ANONIMNIH IZVORA

Nedelja, 15. april 2018, 17:48

|

Izvor: Saopštenja,Kim

|

|

BEOGRAD - “Zajednica srpskih opština ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignutim uz posredovanje EU, a ne prema volji anonimnih izvora iz NATO-a“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.Neimenovini izvori NATO su za agenciju Beta kazali da “Zajednica srpskih opština na Kosovu mora biti ustanovljena ne kao neka nevladina organizacija, već da štiti interese Srba, ali ona ne može biti ni uporedna vlast, obnova paralelnih struktura jer na Kosovu je vlast u Prištini“.
 
Đurić je, komentarišući ove navode istakao da je mešanje jedne vojne alijanse u sprovođenje i tumačenje sporazuma koje su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije, nepremereno.
 
Dodaje da će Zajednica srpskih opština biti finansirana i iz Beograda, jer to je, kako kaže, jedan od ishoda briselskog dijaloga, i “nema tog ’anonimnog izvora’ koji će u kafanskom razgovoru poništiti sve što je postignuto u višegodišnjem političkom i diplomatskom procesu, u kojem je posrednik bila EU“.
 
“Citiraću tačku 17d sporazuma sa Prištinom, u kojoj se navodi da će Zajednica srpskih opština, između ostalog, biti finansirana iz: priloga, bespovratnih zajmova, donacija, kao i putem finansijske podrške drugih asocijacija i organizacija, domaćih i
međunaroodnih, kao i iz Republike Srbije...“, piše u saopštenju Đurića dostavljenom medijima.
 
Đurić poručuje da bi NATO, “umesto što pokušava da se meša u političke procese u jednoj demokratskoj državi kakva je Srbija“, trebalo da se malo bolje stara o onome što jeste u njegovom mandatu, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
 
“Mi, srećom, još ne živimo u postapokaliptičnom antiutopijskom svetu u kome će našim životima upravljaviti nekakva globalna vojna hunta, i nadam se da u takvom svetu nikada nećemo ni živeti. Samo u takvom svetu bi poruke kakve smo danas imali prilike da čujemo posredstvom anonimnih izvora u Briselu bile u skladu sa političkom realnošću i logikom“.
 
Komentarišući tvrdnje neimenovanih izvora NATO koji su za agenciju Beta kazali da srpski zvaničnik Marko Đurić nije ispoštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova i nakon toga bio uhapšen, Đurić kaže:
 
“Kao protagonista događaja na koje je napravljen osvrt u razgovoru sa anonimnim izvorom, moram da pitam NATO kakva je svrha laži da je prekršena procedura jer je najava mog odlaska na Kosovo i Metohiju poslata kasno, posle radnog vremena, u 17 sati, iako je poslata u 9.44 sati, kao što se može videti iz zvanične korespondencije?“.
Facebook

Vreme