<

Devedeset godina "Trepče"

Četvrtak, 07. decembar 2017, 16:29

|

Izvor: Društvo,Kim

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča", koji je svojevremeno, u Jugoslaviji bio među vodećim izvoznim preduzećima, obeležava 90 godina postojanja i rada.Zbog bezbednosno-političkih previranja, "Trepča" u novije vreme funkcioniše u severnom, većinski srpskom delu i južnom, u kojem dominiraju Albanci.
 
"Trepča sever" sa oko 2.500 radnika danas je stabilno i samoodrživo preduzeće, a prosečna plata iznosi preko 600 evra.
 
"Trepča sever" danas živi od iskopavanja olovno cinkovne rude u rudnicima Belo Brdo i Crnac i njene prerade u flotaciji u Leposaviću.
 
Na akademiji povodom 90 godina Trepče, podršku predsednika Srbije i vlade preneo je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, istakavši da će u njima Trepča i dalje imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjiima da se sačuva u ovim teškim vremenima.
 
Đurić je rekao da je to preduzeće opstalo jer je bilo jače i od ratnog vihora i od političkih nestabilnosti kao i od ekonomskih kriza.
 
On je zaposlenima u "Trepči" poručio da će u Vladi Srbije imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da taj kombinat bude sačuvan, a u srpskim predstavnicima čvrstog branioca svojih interesa i prava na KiM.
 
Opstalo je, kazao je Đurić, i zato što je položeno na čvrstim temeljima poput srpskih tvrđava i manastira na KiM.
 
"U Srbiji, zemlji stalnih potresa i istorijskih vetrometina, 90 godina može da traje i opstaje samo nešto što je na čvrstim temeljima sazdano, i nešto što je stručno i s ljubavlju građeno i vođeno. ’Trepča’ je bila jača i od ratnih vihora i od političkih nestabilnosti i od ekonomskih kriza, zato što je položena na čvrste temelje, baš kao i srpske tvrđave i manastiri", rekao je Đurić.
 
“Oni koji su "Trepču" iz ničega napravili, napravili su je da traje“, kazao je Đurić istakavši da su kombinat gradili srpski domaćini onako kako se gradi sopstvena kuća.
 
"I kada je došlo vreme da je branimo, branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću, bez odstupanja i ne razmišljajući o predaji", istakao je Đurić i dodao da su "oružje" Srbije u toj odbrani bili nesalomivi pravni i ekonomski argumenti, a glavna snaga Srbije bili su jedinstvo i sloga.
 
Generalni direktor Kombinata Jovan Dimkić istakao je da je Kosovo i Metohija izuzetno bogato rudama, a posebno lokalitet u okolini Trepče, te podsetio da je upravo zbog toga mnogima "Trepča" ’zapala za oko’.
 
"Trepča" je bila i ostala glavni oslonac razvoja pokrajine KiM kroz vreme, kazao je Dimkić i istakao da su "Trepčini" proizvodi poznati i dalje širom sveta.
 
Na proslavi su dodeljene svečane plakete zahvalnosti Kombinata predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarhu Irineju, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i porodici srpskog tenisera Novaka Đokovića.
U ime predsednika Srbije, plaketu je primio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, dok je u ime patrijarha Irineja svečanu plaketu primio vladika Teodosije.
 
Učesnicima svečanosti pročitana su pisma predsednika Srbije, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, porodice Karađorđević, a srpski teniser Novak Đoković, koji je počasni građanin Zvečana, obratio se učesnicima skupa preko video linka.
 
Vučić: Dok god je Srbije, "Trepču" niko neće moći da vam otme
 
Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" obeležava 90 godina postojanja i rada, a Aleksandar Vučić je tim povodom zaposlenima poručio da tako dugo postojanje tog preduzeća znači da ono više nije samo privredni subjekt, već deo porodičnog i nacionalog nasleđa, deo tradicije.
 
Na svečanosti povodom tog jubileja u Zvečanu, zaposlenima je pročitano pismo predsednika Vučića, u kojem ukazuje da je "Trepča" bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.
 
"Kada se neko preduzeće neguje i gradi 90 godina, kao što je slučaj sa ’Trepčom’, to preduzeće više nije samo privredni subjekat, ono je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije", poručio je predsednik Vučić i podsetio da je tradicija rudarstva na Kosovu i Metohiji neizbrisiva kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.
 
"Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i ’Trepču’, dok god je Srbije, niko neće moći da vam otme i otrgne", poručio je predsednik Vučić.
Predsednik je zaposlenima poručio i da će doživeti da rudarsku tradiciju u tom kombinatu nastave i neke nove generacije srpskih rudara.
 
Otvaranje "Trepče" pre 90 godina, podsetio je, bilo je vesnik jednog novog vremena, vremena urbanizacije i ekonomskog napretka, ali i svedočanstvo iskrene želje tadašnje države da ovaj deo teritorije kroz industrijalizaciju izvuče iz mraka otomanskog feudalnog nasleđa.
 
Otvaranje "Trepče" je, istakao je Vučić, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan-danas.
 
"Zato je ’Trepča’ mnogo više od rudarskog kompleksa, ona je ideja bolje budućnosti i progresa, i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima", naveo je predsednik.
 
Kada su, kako kaže, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je "Trepča" postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.
 
To je zato jer "Trepču" svaki radnik nosi u sebi, svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naveo je predsednik Vučić.
Facebook

Vreme