DELEGACIJE KOSOVA I ALBANIJE NAPUSTILE SASTANAK CEFTE

Četvrtak, 06. decembar 2018, 18:20

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

PRIŠTINA - Delegacije Kosova i Albanije danas su napustile redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini.
 
Uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog Cefta komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Prištine, poštujući mehanizam i procedure Cefta, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.
 
"Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK kao predsedavajući Cefta sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Priština, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje", navodi se u saopštenju.
 
Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
 
Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak su napustili predstavnici Kosova, nakon čega Unmik nastavlja da predsedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka.
 
"Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema", navedeno je u saopštenju.
 
Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin ranije je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu Cefta sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.
 
On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.
 
"Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane", piše u saopštenju.
 
Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Republike Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji Unmika i Kfora i uputili se ka centralnoj Srbiji.
Facebook

Vreme