DATUMI SE USKLAĐUJU, SASTANAK VUČIĆA I TAČIJA MOGUĆ DO KRAJA JUNA

Sreda, 13. jun 2018, 17:40

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

PRIŠTINA - EU radi na utvrđivanju datuma za novi sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, a očekuje se da bi do tog susreta trebalo da dođe do kraja juna, saznaje Tanjug u Briselu.
 
Diplomatski izvori u Briselu kažu da Evropska služba za spoljne poslove trenutno radi na usklađivanju termina za novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou.
 
Napominje se da to nije jednostavno, kako zbog obaveza dva predsednika, tako i šefice diplomatije EU Federike Mogerini, koja posreduje u njihovom dijalogu.
 
"Nova runda se svakako neće održati 27. juna zbog puta šefice EU diplomatije Federike Mogerini ", potvrdili su izvori Tanjuga u Briselu.
 
Time su demantovani navodi kosovskih medija da je nastavak dijaloga predviđen upravo za 27. jun, i da su već upućeni pozivi stranama u dijalogu.
 
U diplomatskim izvorima bliskim kancelariji Federike Mogerini napominje se i da je visoka predstavnica 25. juna u Luksemburgu, gde predsedava Savetom šefova diplomatija EU, a da 28. i 29. juna učestvuje na samitu lidera EU.
 
Za koji god datum da se dogovore, fokus sastanka Vučića i Tačija biće prvenstveno na elementima nove faze dijaloga u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa i pravnoobavezujućeg sporazuma, dok će implementacija do sada postignutih dogovora biti na drugom mestu, saznaje Tanjug u Briselu.
 
Evropska služba za spoljne poslove u kontaktu je sa obe strane u dijalogu kada je reč i o nastavku tehničkog dela razgovora.
 
Priština je otkazala učešće na prethodnoj rundi tehničkog dijaloga, koji je bio planiran za 7. jun, zbog nezadovoljstva agendom odnosno razgovorima o tome dokle se stiglo u izradi nacrta o Zajednici srpskih opština.
 
U Briselu nisu mogli da potvrde da li će zbog ovakvog stava Prištine biti promene agende tehničkog dijaloga, ali su naveli da će se razgovarati o svim dogovorima koje nisu ispunili bilo Beograd, bilo Priština.
 
U ovom trenutku nema najava da bi se tehnički dijalog Beograda i Prištne mogao održati pre dijaloga na visokom političkom nivou.
Facebook

Vreme