Dačić: Nikada nećemo priznati Kosovo

Petak, 09. maj 2014, 17:36

|

Izvor: Tanjug, Beta, B 92

|

|

BEOGRAD - Ivica Dačić priredio je danas prijem za diplomatski kor povodom stupanja na dužnost i poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.
Obraćajući se članovima diplomatskog kora, ministšef diplomatije je rekao da su spoljnopolitički prioriteti nove Vlade Srbije - nastavak procesa evrointegracija, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz primenu svih do sad postignutih sporazuma, produbljivanje regionalne saradnje, ekonomski oporavak i nastavak unutrašnjih reformi.
"Članstvo u EU je glavni prioritet spoljne politike naše zemlje", rekao je on na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova. Prema njegovim rečima, što se tiče Kosova i Metohije, Srbija se potpisivanjem sporazuma u Briselu jasno opredelila za put dijaloga, mira i pregovora. 
On je naveo i da, iako je članstvo u EU naš glavni spoljnopolitički prioritet, Srbija želi da razvija odnose i saradnju i sa drugim zemljama u svetu, naročito sa, kako je naglasio, prijateljskim. 
"Vaše prisustvo i angažovanje je dragoceno", rekao je Dačić, obraćajući se brojnim predstavnicima diplomatskog kora i medjunarodnih organizacija i institucija u Beogradu. 
Dačić u govoru nije pominjao odnose ni sa Rusijom, niti sa SAD, nego samo članstvo u EU i razvijanje dobrih odnosa sa državama širom sveta. 
"Iako je strateški cilj naše spoljne politike integracija u EU, želimo da razvijamo svestrane odnose i saradnju sa svim zemljama, naročito sa tradicionalnim prijateljima i time doprinesemo medjunarodnom miru, stabilnosti i svima nama neophodnom prosperitetu", rekao je Dačić. 
Dačić je kao primer posvećenosti Srbije evropskim integracijama naveo da se u svim institucijama Vlade odvijaju intenzivne pripreme za pregovore sa EU, koji su otvoreni 21. januara. 
Ministar spoljnih poslova je naveo da opredeljenje Srbije da u punoj meri razvija odnose sa susedima, državama regiona i Evrope nije na uštrb odnosa sa ostalim državama u svetu. 
Dačić je najavio da će posebna pažnja biti posvećena ekonomskoj diplomatiji i intenziviranju ekonomskih odnosa sa drugim zemljama u cilju što efikasnijeg doprinosa naše diplomatske mreže u pravcu prevazilaženja finansijske i ekonomske krize, koja je duboko pogodila i Srbiju. 
Ministar spoljnih poslova je kao jedan od prioriteta naveo i regionalnu saradnju i doborsusedske odnose u cilju ostvarenja jačanja stabilnosti zajedničke evropske budućnosti. 
Dačić je istakao da će Srbija, kao predsedavajuća OEBS-a 2015. godine, nastojati da na transparentan i nepristrasan način doprinese radu te organizacije. 
Dodao je da se Srbija kroz UN i Savet Evrope posebno zalaže za prava manjina i da njeni predstavnici učestvuju u sedam medjunarodnih misija UN i dve EU. 
Prijemu je prisustvovala većina ambasadora akreditovanih u Srbiji, medju kojima i oni iz najuticajnijih država. 
Šef srpske diplomatije, koji ne zna da govori engleski jezik, čitao je govor na srpskom a žena prevodilac potom je čitala govor na engleskom. 
"Želim vam da šaljete lepe vesti o Srbiji, ne zato što nas volite, već zato što nećete imati razloga za loše vesti, a mi ćemo učiniti sve da ih i ne bude", zaključio je šef srpske diplomatije.
Facebook

Vreme