<

Dačić: Moj predlog za Kosovo je kompromis

Utorak, 15. avgust 2017, 19:35

|

Izvor: Politika,RTS

|

|

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da u njegovom predlogu o razgraničenju na ono što je srpsko a šta albansko nema reči o sili, već o dogovoru.Ivica Dačić ističe da za rešavanje srpsko-albanskog konflikta nema mnogo vremena: "Treba uraditi šta se može dok se može. Za priče o tome da treba priznati Kosovo uvek ima vremena".
 
Dačić kaže da je njegova ideja kompromis između dva polarizovana predloga koji se danas mogu čuti – da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.
 
“Prvi predlog podrzumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo. Srpsko-albanski konflikt traje vekovima i u oba predloga Srbi gube. Pokušavam da predložim trajno rešenje koji se bazira na kompromisu etničkog i istorijskog prava”, rekao je šef srpske diplomatije u Dnevniku RTS-a.
 
Dačić smatra da je doživeo najviše napada zato što je to jedini predlog u kojem Srbija i Srbi nešto dobijaju.
 
“Jedino je realan zato što su za njega i Srbi i Albanci”, rekao je ministar spoljnih poslova. U Prištini, kaže ministar, misle da je situacija rešena i misle da je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo dijalog da bi Srbija priznala Kosovo.
 
“Mogu da kažem i u ime Vlade i predsednika da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ako žele bez Srbije da rešavaju stvari, zašto je pozivaju na dijalog”, zapitao je šef srpske diplomatije.
 
Britanski ambasador Denis Kif tokom razgovora sa Dačićem rekao je da je Velika Britanija protiv promene granica. “Rekao sam mu da nije zgodno da on o tome priča jer su oni promenili granice Srbije”, naveo je Dačić.
 
“Ko je to međunarodno priznao granice Kosova? Kosovo neće postati članica UN. Mi nismo utvrdili granice ni sa Bosnom i Hrvatskom a kamo li sa nekom tvorevinom koja sebe zove nezavisno Kosovo. U onim krajevima u kojima žive Srbi, nikada neće biti nezavisno Kosovo. Može tenkovima”, ukazao je Dačić.
 
Šef srpske diplomatije napominje da u njegovom predlogu nema reči o sili nego o dogovoru.
 
“Interesuju nas srpske crkve, naknada za uzurpiranu imovinu. Trajno se eliminišu uzroci oko čega Srbi i Albanci ratuju – čije su teritorije. ’Velika Albanija’ je od Prizrenske lige koncept koji postoji”, ukazao je Dačić.
 
Ministar je podsetio da smo nedavno obeležavali godišnjicu “Oluje”, dodajući da o proterivanju Srba sa Kosova i iz Hrvatske stalno govori na sednici Saveta bezbednosti.
 
“Oni to smatraju svršenim činom. Ovo govorim da ne bismo došli u situaciju da o mom predlogu govorimo kroz sećanje”, zaključio je Dačić.
Facebook

Vreme