DAČIĆ: KOMPROMIS JE NAJVEĆI USTUPAK PREMA KOSOVU

Četvrtak, 13. februar 2020, 16:50

|

Izvor: FoNet, Danas

|

|

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je najveći ustupak koji Srbija može da napravi prema Kosovu kompromis, a povodom informacija da bi još jedna država trebalo da povuče priznanje Kosova, naveo da se radi na tome.„Mi radimo na tome, ali ne objavljujemo unapred. Ako kažemo to se sigurno neće desiti jer će oni (Priština) odmah da odu tamo“, rekao je Dačić za TV Hepi.
 
Dačić je dodao da je predsednika Srbije pre neki dan pitao da li nastavljaju dalje sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova i da mu je predsednik rekao da se nastavlja dalje. Prema njegovim rečima, Priština traži „tante za kukuriku“, jer traži prestanak povlačenja priznanja, da bi zauzvrat povukla takse na srpsku robu.
 
On je rekao da će biti potrebno vreme od potpisivanja do realizacije sporazuma o avioliniji Beograd – Priština, istakavši da je taj sporazum pozitivan i da ga Beograd podržava, jer misli da bi to moglo da ima pozitivan efekat. Za premijera Kosova Aljbina Kurtija Dačić je rekao da želi „veliku Albaniju“ i da je „privremeni predsednik Vlade Kosova“.
 
Dačić je dodao da Albanija istovremeno radi na brisanju granice sa Kosovom, ali da zbog toga trpe kritiku, dok istovremeno rade i na „mini šengenu“ sa Srbijom zbog čega dobijaju pohvale i istakao da „mini šengen“ znači brisanje granica.
 
Upitan da li će biti pritisaka da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Dačić je istakao da je nerealno ako to neko očekuje.
Facebook

Vreme