Dačić: Još nerešenih pitanja

Utorak, 03. decembar 2013, 17:59

|

Izvor: RTV Mir

|

|

JAGODINA, 03.12.2013. - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da u sprovođenju Briselskog sporazuma na Kosovu ima još nerešenih pitanja u oblasti policije i pravosuđa.

 

"Implementacija je u toku, radne grupe su zasedale. Ima još nerešenih pitanja, naročito u oblasti pravosuđa i to je najkomplikovanija oblast, odnosno koje su to forme u koje prerastaju srpski sudovi na Kosovu", rekao je Dačić u Jagodini, gde je prisustvovao sastanku sa delegacijom ruskih privrednika iz Lenjingradske oblasti.

Dačić je ocenio da je bitno da se u policiji i pravosuđu poštuje etnička struktura, odnosno da tamo gde žive Srbi, oni i budu zaposleni, što je i zahtev koji je prihvatila međunarodna zajednica. 

Premijer je rekao da se otvaraju i druge teme kao pitanje vlasništva i položaja Srpske pravoslavne crkve. 

"Mislim da je međunarodna zajednica zadovoljna onim što smo uradili, a mi smo se zaista trudili da budemo konstruktivni i nastavićemo i dalje", kazao je Dačić. 

On je dodao da je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora na Kosovu. 

"Mislimo da je Srpska lista, koju je Vlada podržala, postigla izvanredne rezultate. Time je pokazano da građani na Kosovu I Metohiji imaju poverenje u Vladu Srbije i da u narednom periodu treba zajedno da radimo na implementaciji Briselskog sporazuma", kazao je Dačić. 

Sada se najbolje vidi, smatra Dačć, da je prihvatanje Briselskog sporazuma bilo u interesu srpskog naroda kako bi se uspostavio legalan i legitiman oblik organizovanja srpskih opština na Kosovu i Metohiji. 

Na predstojećim sastancima će se razgovarati i o pravljenju Statuta Zajednice srpskih opština. 

"Sada bi opštine trebalo da donesu odluke hoće li ući u zajednicu. Onda se bira rukovodstvo, predsednik, izvršni organ i definišu se nadležnosti. Planirali smo da sedište bude u severnoj Mitrovici i zato smo insistirali da Srbi u severnoj Mitrovici izađu na loaklne izbore, jer je logično da tu bude centar zajednice srpskih opština", kazao je Dačić. 

Dačić je rekao da je Srbija zaslužila odluku o početku pregovora, da bi svaka drugačija odluka bila nepravedna i nekorektna i da bi Srbija bila time kažnjena za sve ono što je dobro uradila.

Srbija zaslužila datum

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da očekuje datum pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju. 

"Ne želimo da razmišljamo o tome da EU neće doneti odluku o početku pregovora, Srbija je zaslužila datum, svaka druga odluka bi bila apsolutno nepravdena i nekorektna", rekao je Dačić novinarima u Skupštini grada Jagodine posle sastanka sa privrednicima Ruske Federacije. 

Srbija bi drukčijom odlukom bila kažnjena za sve ono što je dobro uradila, umesto da dobije dan za početak pregovora, istakao je on. 

Dačić je za 15,16, 17, 19. i 20. decembar najavio sastanke Evropskog saveta i Komiteta EU, kada će biti doneta odluka o tome kada će biti održana prva konferencija, "odnosno da li će uopšte biti održana" i nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu.

Izvor: B 92

Facebook

Vreme