DA LI JE MOGUĆA KOALICIJA DSK I SAMOOPREDELJENJA?

Ponedeljak, 12. avgust 2019, 18:15

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Tema o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu ne jenjava. Pojedini mediji na albanskom jeziku pišu da bi oni mogli da se održe krajem septembra, a politički predstavnici uglavnom ističu da će spremni dočekati novu trku za parlament. Iz Samoopredeljenja ne isključuju mogućnost stvaranja predizborne koalicije sa DSK.
 
Lider kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti nagovestio je koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe, čime bi, kako tvrdi, zajedno imali 70 poslanika u novom sazivu kosovskog parlamenta.
 
"Moguće je da prethodna koalicija prave opozicije sutra bude dobra vlada", kazao je Kurti.
 
Ovu mogućnost ne isključuje ni lider PDS-a Nenad Rašić, koji je prethodnih godina bio deo političke scene Kosova.
 
"Video sam da su predstavnici, pre svega, predsednici Aljbin Kurt ii Isa Mustafa razgovarali nekoliko puta, imali su javne sastanke, ali i sastanke na tehničkom nivou , i ono koliko sam ja mogao da pratim je das u njihovi stavovi vrlo slični ili da bolje kažem da su svoje stavove približili. To verovatno predstavlja znak da postoji neka spremnost da u nekom određenom momentu mogu biti organizovani u jednoj grupaciji koja bi mogla da čini vladu", rekao je on.
 
Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da načelno postoji mogućnost koalicije između DSK i Samoopredeljenja.
 
"Kod naših postojećih partija i političkih subjekata ne postoji neka velika moralnost ili velika podela što se tiče političkog programa i tako dalje. Tako da, ako je sudeći po ovome, oni mogu da se ujedine kako bi došli do vlasti", kazao je Smaka.
 
Podsetimo da je nakon reizbora za predsednika stranke, Isa Mustafa izjavio da njegova stranka na izbore izlazi samostalno. Inače, prištinska Gazeta blic piše da bi vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogli da se održe 29. Septembra, dok je  sednica skupštine na kojoj bi moglo doći do raspuštanja parlamenta zakazana za 22. avgust. 
Facebook

Vreme