CIK: SPREMNI ZA VANREDNE PARLAMENTARNE IZBORE

Četvrtak, 08. avgust 2019, 17:22

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Centralna izborna komisija saopštava da je spremna da organizovanje vanredne parlementarne izbore kada god oni budu raspisani. Na sednici izborne komisije usvojeni su zahtevi za registraciju tri nove političke stranke.
 
"Iako 2019. nije izborna godina na Kosovu, parlamentarni izbori na jesen su neminovni", rekla je predsednica Centralna izborne komisije Valjdete Daka i izrazila spremnost CIK-a za organizovanje izbornog procesa.
 
"Uveravamo javnost da smo spremni da organizujemo vanredne izbore. Tražimo od sekretarijata da započne, ne pripreme za izbore, već da  mobiliše sve potrebne resurse, bilo da izbori budu zakazani za naredni mesec ili kasnije, moramo biti spremni da odgovorimo na zahtev za organizovanjem izbora“, rekla je Daka.
 
Centralna izborna komisija raspravljala je o izveštaju Saveta za pravna pitanja o slučajevima krženja izbornog zakona tokom prevremenih parlamentarnih izbora 2017. godine.
 
"Preporučujem CIK-u da odobri zahtev za obaveštavanje Državnog tužilaštva o kršenjima, manipulacijama ili zlouotrebama koje su uočene u centru za prebrojavanje glasova 2017. godine. Iako je na nekim mestima obavljeno ponovno prebrojavanje, tužilašto ima tri preporuke koje bi trebalo da usvoji, ukoliko se ustanovi da ima elemenata krivičnog dela tražimo da se ona procesuiraju“,rekao je Florijan Duši.
 
Jedna od preporuka tužilaštva CIK-u odnosi se na nedavno ponovljene izbore u četiri opštine na severu Kosova. Predloženo je da se ne ponište glasački listići sa izbornih mesta u kojima je ponovljeno prebrojavenje, već da se dokazi o navodnoj zloupotrebi proslede pravosuđu i tužilaštvu. Daka je takođe zahtevala istragu protiv građana koji su glasali više od jednog puta.
 
"Imamo prag od 50% neusklađenosti glasova, očekujemo i drugu preporuku za lokalne izbore u 2017. godini. Postoje osobe koje su glasale više od jednom. Ko je za istraživenje ovog procesa?“, upitala je Daka.
 
Prisutni članovi su prihvatili ovaj predlog.
 
Članovi centralne izborne komisije su na današnjem sastanku odobrili i zahteve za registraciju novih političkih stranaka. U pitanju je Evroatlanska partija Kosova na čelu sa poslanikom Miljaimom Zekom, Demokratska stranka dijaspore, kao i Balistička partija čijoj se registraciji protivio član Srpske liste u CIK-u Stevan Veselinović.
Facebook

Vreme