CIK: NEMA PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA IZBORIMA NA SEVERU

Nedelja, 14. april 2019, 19:16

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Rok za prijavu kandidata za predsednika četiri opštine na severu Kosova traje do 18. aprila, a nakon pet dana od početka ovog roka nijedna politička opcija se nije prijavila za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića. Srpska lista je najavila svoje učešće dok su iz GI SDP naveli da konačnu odluku o učešću na izborima još uvek nisu doneli.
 
Nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači za 19. maj najavio vanredne izbore za predsednike četiri opštine na severu, Centralna izborna komisija je započela pripremu izbornog procesa. Iz CIK-a je rečeno da se od 9. aprila, kada je započeo rok za prijavljivanje za učešće na izborima, nijedna politička stranka, pojedinac ili građanska inicijativa nije prijavila za učešće na izborima.
 
"Mogu da potvrdim da do ovog trenutka nije bilo nijednog političkog subjekta koji je podneo zahtev za potvrđivanje za učešće na izborima. Mi čekamo da do okončanja roka za prijavu, 18. aprila do 24 sata dobijemo prijave od političkih subjekata", rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi za Kosovapress.
 
Iz GI SDP ističu da još uvek nisu doneli konačnu odluku o učestvovanju na izborima, jer kako navode, čekaju sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
“GI SDP razmišlja o učešću na izborima, ali konačnu odluku o tome još nismo doneli, sačekaćemo zato što imamo zakazano još par sastanaka, a čekamo i sastanak sa predsednikom Vučićem koji smo javno zatražili, zahtevajući od njega da se sastane sa ostalim predstavnicima Srba koji se bave političkim životom na Kosovu, čekamo taj poziv, pa ćemo na kraju doneti konačnu odluku”, izjavila je potpredsednica GI SDP Ksenija Božović.
 
Iz Centra za zastupanje demokratske kulture u Severnoj Mitrovici naglašavaju da će sigurno biti kandidata za predsednika četiri opštine, jer po pravilu sve političke opcije čekaju poslednje dane da prijave svoje učešće.
 
“Pored Srpske liste koja će sigurno imati kandidate za sve četiri opštine, mislim da će DPK-a imati kandidate, Samoopredeljenje takođe, a što se tiče ostalih srpskih partija, Savez za promenu Srbije je najavio bojkot izbora, tako da će se kandidati opozicije teško prijaviti u ovom izbornom krugu, ali jednostavno mislim da će u svakoj opštini biti po dva kandidata, to je neka naša procena u ovom trenutku”, rekao je izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković.
 
CIK će 22. aprila objaviti listu kandidata, a do 28. aprila biće poznat i njihov redosled na glasačkom listiću. Prijavljivanje za registraciju birača van Kosova će započeti 25. i trajaće do 30. aprila, dok je prijavljivanje za registraciju birača sa posebnim potrebama od 9. do 13. maja. Predizborna kampanja biće održana od 13. do 17 maja. Predsednici četiri opštine na severu Kosova podneli su ostavke nakon uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.
Facebook

Vreme