ČEN BO: PITANJE KOSOVA REŠITI U OKVIRIMA REZOLUCIJE 1244

Nedelja, 25. avgust 2019, 18:27

|

Izvor: N1

|

|

BEOGRAD - Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo, rekla je da je stav te zemlje po pitanju Kosova jasan i dosledan, navodeći da kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, "razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju".
 
"Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje. Cenimo napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga", rekla je Bo za Politiku.
 
Ambasadorka Kine je kazala da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina zemlja na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo.
 
"Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija", rekla je Bo.
 
Dodala je da smatra da će biti sve više i više kineskih investicija u Srbiji. Na pitanje da li se plaši kvota za izvoz čelika koje je uvela Evropska unija i toga kako će da posluje železara Smederevo, ona je navela da je "kvota zaista najveći izazov za razvoj železare".
 
"Bez uticaja faktora kvote železara bi se još bolje razvijala i dala veći doprinos ekonomskom razvoju Srbije", rekla je Bo.
Facebook

Vreme