CARINA BEZ AKREDITACIJE KONTROLIŠE KVALITET NAFTNIH DERIVATA

Subota, 10. avgust 2019, 18:21

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Iako je Carini Kosova još krajem aprila ove godine istekla akreditacija o ispitivanju kvaliteta nafnih derivata ona je nastavila sa kontrolom kvaliteta goriva. Međutim, administrativno uputstvo o kvalitetu naftnih derivata u članu 20, tački 5 predviđa da ovaj posao može da obavlja samo akreditovana laboratorija.
 
Nadležnost oko kontrole kvaliteta nafte i naftnih derivata u aprilu 2015. godine preuzela je Carinska laboratorija Kosova od Ministarstva trgovine i industrije kada je na čelu ovog ministartva bila Hikmete Bajrami. Iz resornog ministarstva su istakli da nakon što je akreditacija istekla 29. aprila ove godine, carina nije podnela zahtev za ponovnu akreditaciju. Međutim, portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci je za Kosovapres rekao da su u procesu reakreditacije.
 
 “Ne možemo da kažemo da laboratorija Carine Kosova nema akreditaciju, to je akreditovana laboratorija, ali je sertifikat o akreditaciji prestao da važi određenog datuma i trenutno smo u procesu obnavljanja tog sertifikata. Tako da ne možemo da kažemo da je laboratorija Carine Kosova ne akreditovana”, rekao je Staviljeci.
 
Kontrola kvaliteta nafte bez akreditacije je krivično delo, smatra Jakup Gaši, vlasnik laboratorije Siera, koja je za kontrolu goriva bila akreditovana od strane Ministartva trgovine i industrije.
 
“Kontrolu koju Carina vrši je nezakonita.Carina ima mogućnosti za ispitivanje samo tri metode, dok administrativno uputstvo zahteva 19 metoda kojima se kontroliše nafta.Tender za nabavku opreme za određivanje broja oktana nakon isteka akreditacije je nezakonit i predstavlja prevaru, jer carini ne treba takva oprema”, rekao je Gaši.
 
Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci odgovorio je da niko nema pravo da Carini govori šta bi od opreme trebalo da nabavlja.Staviljeci naglašava da Kosovska carina nije izabralada bude nadležna za analizu goriva, već da su te nadležnosti prenete iz Ministartva trgovine i industrije.
 
Facebook

Vreme