Car Dušan smeta Albancima u Skoplju

Subota, 07. decembar 2013, 16:24

|

Izvor: RTV Mir

|

|

SKOPLJE - Novootkriveni spomenik caru Dušanu u Skoplju izazvao negodovanje među makedonskim Albancima. Car Dušan je "okupator zapadnog Balkana" koji nema šta da traži u Skoplju, smatra nevladina organizacija Albanaca "Probudi se". U toku noći oštećen spomenik.

Podizanje spomenika caru Dušanu u glavnom gradu Makedonije zasmetalo je pripadnicima albanske zajednice u ovoj zemlji. Nevladina organizacija "Probudi se" koja okuplja građane albanske nacionalnosti reagovala je nakon što su vlasti postavile spomenik srednjovekovnog srpskog vladara u centru Skoplja.Kip je postavljen početkom decembra na novom "Mostu civilizacija" u centru Skoplja, u sklopu Vladinog projekta renoviranje glavnog grada nazvanog "Skolje 2014". Spada među tridesetak statua koje predstavljaju istorijske ličnosti iz regiona, od antičkih vremena do Srednjeg veka.

Organizacija "Probudi se" navodi da spomenik Dušanu, čiju je izgradnju platila makedonska vlada, a naručili ga bivši lideri skopske opštine Centar, potvrđuje antialbanski karakter projekta "Skoplje 2014".

U oktobru je novi predsednik opštine Centar Andrej Zernovski pristao na podizanje spomenika slavnim Albancima na teritoriji opštine kako bi smanjio napetosti između Makedonaca i albanske manjine.Gradonačelnik koji je došao na vlast pre šest meseci izjavio je kako neće sprečavati postavljanje tri spomenika Albancima uprkos činjenici da se uopšteno protivi nastavku rada na projektu "Skoplje 2014".

Međutim, kipovi albanskog pisca Pjetra Bogdanija, katoličkog sveštena Josifa Bagerija i ministra u prvoj makedonskoj vladi Nedžata Agolija još nisu postavljeni na svoja postolja, iako su ona već podignuta.

Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i kraljeviću Marku, pored cara Dušana, na samom ulazu zgrade Vrhovnog suda i Arheološkog muzeja Makedonije.Grupa od 20 ljudi je u toku noći oštetila spomenik caru Dušanu, javlja portal mkd.mk. Oštećen je deo mermerne ploeče na kojoj stoji spomenik a statua cara Dušana je ostala bez žezla i krsta u rukama. 

izvor:RTS,Tanjug

Facebook

Vreme