BRNABIĆ: HITNO PISMA PREMIJERIMA O PONAŠANJU PRIŠTINE

Četvrtak, 08. novembar 2018, 18:46

|

Izvor: Tanjug

|

|

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na sednici Vlade zatražila da se u najkraćem mogućem roku pripremi tekst pisma koje će ona u ime Vlade uputiti predsednicima vlada svih zemalja na svetu, a kojim će ukazati na odluke i ponašanje Prištine kojim se ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.Vlada Srbije, kako se navodi u saopštenju za medije, pismima želi da skrene pažnju i upozori pojedinačne zemlje na kršenje svih postignutih dogovora, regionalnih inicijativa i međunarodnih sporazuma, a čime Priština namerno i direktno urušava atmosferu dijaloga.
 
Sve se to događa, kako se navodi, u trenutku kada Srbija ulaže maksimalan napor za intenziviranje dijaloga, a u cilju dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike ovog dela Evrope.
 
Predsednica Vlade je naglasila neophodnost da se komunikacija sa svim partnerima širom sveta pojača kako bi svi bili svesni kompleksnosti situacije u kojoj Srbija vodi dijalog, a čime bi se na najdirektniji način dala puna podrška naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obezbedila što veća sigurnost za narod na Kosovu.
 
Hodžaj poziva na bojkot srpskih proizvoda
 
Potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, pozvao je građane na Kosovu da bojkotuju srpske proizvode koliko god je to moguće i da kupuju robu proizvedenu na Kosovu.
 
Hodžaj je za Telegrafi rekao da dodatni porez od 10 odsto, koje je vlada u Prištini uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, "brani interese kosovske države, jača je i štiti lokalnu proizvodnju", navodi se u pregledu pisanja kosovske štampe koji objavljuje Unmik.
 
On je rekao da je odluka doneta kako bi se Beograd sprečio da finansira kampanje protiv Prištine.
 
"U nekom trenutku, rekli smo 'ne' Miloševićevom režimu putem bojkota, civilnog otpora i oružanog rata, danas, mi želimo da blokiramo srpsku ekonomiju i odluka je prava", rekao je Hodžaj.
 
On je dodao da će kosovska vlada nastaviti da se pridržava ove odluke.
 
"Mislim da odluka kao što je ova štiti interese kosovske države, suverenitet Kosova, teritorijalni integritet, ali iznad svega, štiti lokalne proizvode", tvrdi Hodžaj.
Facebook

Vreme