Bor: Timočki naučni tornado

Subota, 08. novembar 2014, 17:01

|

Izvor: Tanjug

|

|

BOR - Više od 300 učenika osnovnih škola iz istočne Srbije učestvovalo je na trećem naučnom festivalu "Naučni tornado 2014", u Osnovnoj školi "Dušan Radović" u Boru. 
 
Prikazani su eksperimenti iz oblasti fizike, hemije, zaštite životne sredine, održana je mini izložba minerala, a posebna atrakcija bili su eksperimenti koje su izveli profesori i studenti Tehničkog fakulteta u Boru. 
 
Ovaj festival organizuje se svake godine u novembru u okviru obeležavanja Svetskog dana nauke. 
 
Cilj organizatora je da podstakne učenike i studente da se bave naukom, da promovišu naučna otkrića i prirodne nauke približe najmladima. 
"Projekat je počeo pre tri godine kada je "Naučni tornado" prvi put organizovan u Boru. Tada je imao lokalni karakter, a zatim smo ga proširili na ceo region. Ove godine nastavljamo na isti nacin, imamo 22 institucije koje učestvuju iz celog regiona. Osnovni cilj je da približimo nauku deci, srednjoškolcima i studentima, ali i svim ostalim građanima koje zanima praktična primena nauke", kaže za Tanjug prodekan za nauku Tehničkog fakulteta u Boru Dragana Živković.
 
Festival "Naučni tornado" posetio je veliki broj Borana, najviše osnovaca i srednjoškolaca koji su želeli da vide primenjenu nauku na delu, kroz više od stotinu popularnih i upečatljivih eksperimenata.
 
Organizatori Festivala nauke bili su Tehnički fakultet Bor, osnovna škola "Dušan Radović", borski Muzej rudarstva i metalurgije kao i Društvo mladih istraživača. 
Facebook

Vreme