BOLJA ZAŠTITA PRAVA ZATVORENIKA NA KOSOVU

Sreda, 11. jul 2018, 16:43

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Kancelarija EU na Kosovu, Savet Evrope i Vlada Kosova predstavili su danas na konferenciji za medije zajednički projekat koji je vezan za unapređenje zaštite ljudskih prava zatvorenika na Kosovu. Cilj ovog projekta je poštovanje osnovnih ljudskih prava, istaknuto je danas u Prištini.
 
Učesnici projekta bili su uspešni u povećanju kapaciteta zatvorskog osoblja, što doprinosi većoj bezbednosti zatvorenika, rekao je Luiđi Brusa šef sektora za saradnju sa Kancelarijom EU u Prištini.
 
"Ovaj projekat nije uobičajen i u osnovi ima nešto što je jako važno, a to je poštovanje ljudskih prava. Svaka zemlja ima zatvorski sistem koji pruža rehabilitaciju zatvorinicima, koji su svakako u veoma teškom i ranjivom stanju", rekao je Brusa.
 
Projekat "Unapređenje zaštite ljudskih prava zatvorenika" trajao je 23 meseca, a prvenstveno je doprineo u obebezbeđivanju boljih zdravstvenih usluga, rekao je ministar zdravlja Kosova Uran Ismailji.
 
"Kada je na Kosovu 2014. stupio na snagu Zakon o pravima zdravstvene zaštite, sve obaveze su prenete na Ministarstvo zdravlja. Obavili smo redovnu proceduru, u kojoj je bilo uključeno i 95 odsto zaposlenih u zatvorima, pritom smo nastojali da poštujemo standard EU i Saveta Evrope. Uspeli smo da kreiramo politiku koja do tada nije postojala, kada je reč o zdravstvenoj zaštiti zatvorenika", rekao je on.
 
Ismailji je takođe dodao da ono što je postignuto na Kosovu prethodnih godina, može poslužiti kao vodič ostalim zemljama kako bi obezbedile bolju zdravstvenu zaštitu za zatvorenike.
 
"Usprkos dostignućima, smatram da još uvek treba raditi na usavršavanju kako bismo bili još uspešniji u stavranju stručnog kadra ali i poštovanju ljudskih prava".
 
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde, kao i Nehat Tači direktor Korektivne službe Kosova.
Facebook

Vreme