Bez dogovora, studenti hoće razgovor sa Verbićem

Utorak, 07. oktobar 2014, 17:59

|

Izvor: Tanjug

|

|

BEOGRAD - Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete nisu danas postigli dogovor o studentskim zahtevima, a akademci najavljuju novi protest za ponedeljak 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu dogovor ne bude postignut sa resornim ministrom Srđanom Verbićem.
 
Studenti su danas protestovali u Beogradu, Subotici, Kosovskoj Mitrovici i Novom Sadu, a za sutra je najavljen i protest u Novom Pazaru.
 
Proteste organizuju studentski parlamenti državnih univerziteta u koordinaciji sa Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije, uz podršku drugih asocijacija studenata.
"Studenti bi sa Verbićem trebalo da razgovaraju u četvrtak", rekao je novinarima predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić nakon razgovora u Ministarstvu prosvete.
 
On je naveo da je tokom razgovora svako ostao na svojim pozicijama. Jeremić je rekao da studenti traže razgovor sa ministrom prosvete smatrajući da usvojene izmene zakona o visokom obrazovanju ne vode ka kvalitetu visokog obrazovanja.
"Samo novim zakonom možemo imati kvalitetnije obrazovanje", rekao je Jeremić.
 
Predsednik Saveza studenata Beograda Marko Pavlović rekao je da je "Bolonja u Srbiji neprimenjiva".
"Treba da se zapitamo kako koji fakultet primenjuje Bolonju, koliko su studenti opterećeni", rekao je Pavlović.
 
Posebni savetnik ministra Milovan Šuvakov je kazao da je za Ministarstvo nerazumljivo zašto studenti sada protestuju, mesec dana nakon usvajanja zakona, te da su vrata tog resora i dalje otvorena za sve predloge.
"Ne smatramo da današnji protest treba da promni stavove Ministarstva prosvete", rekao je Šuvakov nakon razgoovra sa studentima i istakao da zakoni konacno treba da počnu da se primenjuju.
 
Studenti dva beogradska državna univerziteta protestovali su ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni izmenama Zakona o visokom obrazovanju, usvojenim početkom septembra.
 
Studentima ne odgovara manji broj predviđenih rokova, traže budžetsko finansiranje apsolventskog staža, a organizator protesta je Studentska konferencija univerziteta Srbije, krovna organizacija studenata, studentski parlamenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti.
 
Tokom protest saobraćaj u Nemanjinoj ulici, od Slavije do Resavske ulice, u jednom trenutku je bio potpuno austavljen.
 
Studentski protesti počeli su juče u Nišu u organizaciji niškog univerzitetskog Studentskog parlamenta, kao i u Kragujevcu.
 
Dugoročni zahtevi studenata su: početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju sa aktivnim učešćem relevantnih studentskih predstavnika u radnoj grupi, kao i početak rada na pronalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva, uz učešće studenata u radnoj grupi.
 
Studenti smatraju da nemaju drugog načina da iskažu nezadovoljstvo pre svega zbog, kako tvrde, načina komuniciranja sa studentima, a onda i zbog donesenih izmena i dopuna Zakona.
 
Ministar Verbić je juče, povodom štrajka studenata, rekao da ne vidi razlog za ekstremno nezadovoljstvo akademaca jer su oni svojevremeno i sami izjavljivali da su zadovoljni većinom izmena Zakona o visokom obrazovanju, ali da she sa studentima, ako budu tražili sastanak, ragovarati o svakom konkretnom zahtevu.
 
Rasprava o izmenama trajala je celog leta, podrekao je Verbić i, govoreći o zahtevima studenata, istakao da broj ispitnih rokova nije smanjen, jer su prethodnim zakonom bila predviđeno četiri ispitna roka.
 
Sada je u prelaznim odredbama pet rokova, pa bi studenti ovim trebalo da budu zadovoljni, rekao je je Verbić Tanjugu.
 
Što se tiče zahteva za budžetsko finansiranje produžene godine, takozvanog apsolventskog staža za studente koji nisu položili sve ispite u roku, ministar je objasnio da je to ukinuto još prethodnim zakonom.
"Nije bilo nikakvog razloga da se apsolventski staž ponovo uvodi ovim zakonom", rekao je Verbić i naveo da aktuelnim rešenjem "vlada štiti one kojima je pomoć najpotrebnija".
 
Kako kaže, ako budemo dozvoljavali i dalje da se unedogled rasteže studiranje za one koji su odavno saslušali sva predavanja i dalje zauzimaju mesto u domu, zbog toga će dom i regresiranuu ishranu izgubiti neko od mlađih studenta.
"To nikako ne želimo", rekao je Verbić.
Facebook

Vreme