AMBASADOR O’KONEL O IDEJI ZA KOREKCIJU GRANICE

Četvrtak, 08. novembar 2018, 18:45

|

Izvor: RTK

|

|

PRIŠTINA - Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruairi O’Konel odgovara na pitanja građana na društvenoj mreži Fajsbuk. Upitan o ideji za korekciju granica, on je rekao da se stav Velike Britanije u vezi granica nije promenio."Zašto pitate kada znate poziciju Velike Britanije. Naš stav se nije promenio od 2005. godine", napisao je on.
 
Odgovarajući na pitanje o liberalizaciju viza, O'Konel je napisao da Kosovo mora da pokaže ozbiljnost u borbi protiv organizovanog kriminala.
 
"To je pitanje za zemlje Šengenske zone. Velika Britanija nije deo Šengena, i zato nije na nama da komentarišemo. Države Šengena su jasne da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala važna za njih, tako je i za Kosovo od vitalnog značaja da pokaže da je ozbiljno, jer to je jedini način da se uvere države Šengena", odgovorio je britanski ambasador.
 
Ruairi O’Konel je upitan o odluci vlade da se uvede porez na proizvode iz Srbije.
 
"Kosovo treba da reguliše odnose sa svojim susedima. Sama činjenica da govorimo o tarifama nam govori koliko je važno da Kosovo i Srbija normalizuju svoje odnose. Kada Kosovo i Srbija budu imali normalne bilateralne odnose, kao dve nezavisne države, onda će sve biti mnogo lakše za obe strane. Mi nećemo diskutovati o ovim pitanjima. Mislim da je važno da nastavimo da se fokusiramo na velike stvari koje Kosovo traži. Ne zaboravimo da se Kosovo sada kreće ka dva značajna procesa, članstvo u Interpol i planovima za transformacije KBS", napisao je on.
 
Facebook

Vreme