"Albanac gradonačelnik je problem"

Utorak, 08. oktobar 2013, 17:07

|

Izvor: RTV Mir

|

|

PRIŠTINA - Britanski ambasador u Prištini Ijan Klif upozorio da međunarodni faktor na Kosovu neće zatvoriti oči pred eventualnim manipulacijama na izborima, piše "Koha".

 

"Ako se stvori situacija da iz lokalnih izbora 3. novembra Albanac izađe kao pobednik za gradonačalnika u Zubinom Potoku znači da imamo problem. Mi nismo orijentisani u tom pravcu. Mi želimo masovno učešće na izborima", kazao je ambasador u Prizrenu.

Klif je istakao da je zadovoljan što Vlada Srbije takođe želi masovni izlazak na izbore i da smatra da "na severu u četri opštine ima dobre kandidate". 

Ambasador je, kako je prenela "Koha", takođe istakao da je učešće Srba na lokalnim izborima na severu Kosova veoma značajno sa ciljem da se promeni aktuelno stanje i dodao da će međunarodna zajednica dati podršku napretku demokratije i sprovođenju evropskih standarda na Kosovu. 

Eventualno slabo ucesce građana na izborima na severu, prema njegovim rečima, predstavljalo bi izazov za izborni proces. 

"Predstavnici međunarodnih faktora i EU neće zatvoriti oči ako bude manipulacija na lokalnim izborima kao sto je bilo prošli put. Političke partije koje budu učestvovale u manipulacijama biće odgovorne za zatvaranje puta Kosova ka EU", poručio je ambasador. 

Dnevnik prenosi i savet ambasadora Nemacke u Prištini Petera Blomejer da se zvaničnici Beograda "ne šire mnogo" kad je reč o učešću u izbornoj kampanji. 

"Savetovao bih da se ne šire mnogo. U suštini smatram da je dobro da srpski politicari dolaze na Kosovo i da podržavaju sve Srbe da izađu na izbore, ali treba da se suzdrže od učešću u izbornoj kampanji", kazao je Blomejer u predavanju na univerzitetu ISPE u Prištini. 

Kako je dodao, "razumljivo je da nijedna drzava ne želi da rukovodioci druge drzave učestvuju u izbornoj kampanji". 

U osvrtu na prisustvovo Euleksa, Blomejer je istakao da kada bi bio građanin Kosova "želeo bih da Euleks bude što duže na Kosovu, jer vam besplatno pomaže da se približite Evropi".

Izvor: B92

Facebook

Vreme