"NA IZBORIMA DA SE POKAŽE PRIVRŽENOST DEMOKRATIJI"

Petak, 20. septembar 2019, 17:13

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Posmatračka misije EU koja će pratiti vanredne parlamentarne izbore na Kosovu zakazane za 6. oktobar održala je konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da će ova misija nepristratno i nazavisno nadgledati čitav izborni proces, kao i da će preliminarni rezultati biti saopšteni 8. oktobra.
 
Oko 100 posmatrača EU pratiće izbore na Kosovu, izjavila je glavni posmatrač misije Viola fon Kramon-Taubadel, koja se od svog dolaska na Kosovo sastala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predsednicom CIK-a Valjdete Dakom i liderima i kandidatima političkih stranaka.
 
“Ovo je peta misija EU za posmatranje izbora na Kosovu od 2013. godine. Naša misija prati izborni proces pre, tokom i posle glasanja 6. oktobra i odražava stalnu posvećenost Evropske unije pružanju podrške transparentnim i inkluzivnim izborima na Kosovu“, rekla je fon Kramon.
 
Ovde smo da procenimo da li će izbori biti sprovedeni na transparentan i kredibilan način, izjavila je glavni posmatrač EU i dodala da će ova misija imati tim od 9 izbornih eksperata, uključujući po prvi put i analitičara za finasiranje kampanje.
 
„Ove izbore vidim kao sjajnu priliku da izborni akteri na Kosovu pokažu svoju privrženost demokratiji sprovođenjem verodostojnog i inkluzivnog procesa. Želimo da vidimo poboljšanja u sprovođenju demokratskih prava svih onih koji imaju pravo glasa na Kosovu, to znači obezbeđivanje da svi birači sa pravom glasa i kandidati na Kosovu bilo da su iz većinskih ili manjinskih zajednica mogu da u potpunosti iskoriste svoje demokratsko pravo“, naglasila je Viola fon Kramon-Taubadel.
 
Osvrćući se na odluku CIK-a, a potom i Vrhovnog suda da će građani moći da glasaju samo sa kosovskim dokumentima, Viola fon Kramon je rekla da bi oni građani koji nemaju lične karte Kosova, trebalo da apliciraju za njih kako bi mogli da glasaju. Naglasila je da je obaveza političkih aktera da se uzdrže od zapaljive retorike, dok bi birači trebalo da bez pritisaka i zastraživanja glasaju za one kandidate koje oni izaberu.
 
Posmatračka misija će pratiti i ponašanje medija tokom izbornog procesa, navodeći da će biti nadgledano 8 televizijskih kanala i tri veb stranice. Prvi preliminiralni rezultati Posmatračke misije biće objavljeni 8. oktobra, a konačni izveštaj biće poznat nakon okončanja izbornog procesa", zaključila je glavni posmatrač EU Viola fon Kramon-Taubadel.
 
Facebook

Vreme