16 godina od ubistva mladića u Peći

Nedelja, 14. decembar 2014, 16:52

|

Izvor: B 92

|

|

PEĆ - Navršeno je 16 godina od ubistva šestorice srpskih mladića u Peći u kafiću “Panda”.Ovaj zločin još uvek nije dobio sudski epilog i nije poznato ko ubio mladiće.
 
Slučaj "Panda" nije pokrenut u kosovskom pravosuđu, a na današnji dan nema nikakvog obeležavanja u znak sećanja na ubijene srpske mladiće, čak se teško mogu pronaći i njihovi grobovi jer je gradsko groblje u Peći nekoliko puta bilo skrnavljeno i u potpunosti je uništeno.
 
Preostali Srbi u ovom gradu sa žaljenjem i nevericom prisećaju se današnjeg dana. 
 
Ranko Jokić sa još devetoro Srba živi u Peći. Ne zaboravljaju zločin, a boli ih činjenica da počinioci još uvek nisu pronađeni. 
 
"Svi Pećanci i cela Srbija to boluje", kaže Jokić. 
 
Na ulaznim vratima Pećke patrijaršije slika ubijenih srpskih mladića. 
 
To je jedino podsećanje u ovom gradu da se pre 16 godina desio stravičan zločin. 
 
Šesnaest godina od ubistva sina Zvonimir Gvozdenović traži odgovore na pitanja ko je i čime motivisan pucao u momke koji su sedeli u kafiću u Peći. 
 
Prebira po novinskim člancima, pokušava da shvati zašto su dvojica maskiranih ubica 14. decembra 1998. upali u kafić "Panda" i sa dva rafala izrešetali momke koji su pili sok i igrali karte. 
 
I pored prošlogodišnjih izjava zvaničnika koje su probudile nadu da će se nešto rešiti, nema podataka da je istraga napredovala. Do danas se ne zna ko je izvršio zločin, a što je još strašnije, ne zna se ni da li su srpske mladiće ubili pripadnici OVK ili pripadnici srpske službe. 
 
Peć je grad u kojem trenutno živi desetoro Srba, a pre rata ih je bilo oko 15 hiljada. 
 
Ubistvo u kaficu "Panda" bio je okidač iseljavanja Srba iz ovog grada. 
 
Izvršna direktorka fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je u vreme zločina u kaficu "Panda" boravila na Kosovu podseća da pretres, maltretiranje i teror koji su posle ubistva specijalne jedinice izvršile nad stanovnicima Peći ipak nisu doprinele rasvetljavanju slušaja, već samo proterivanja prvo albanskog, a onda i srpskog stanovništva. 
 
Ipak dobro je i da se sada raspravlja o ovom slučaju, ne bi li se konačno rešio, rekla je ona.
Facebook

Vreme