<

“Na Kosovu nikada nije bilo verskih sukoba“

Četvrtak, 07. decembar 2017, 16:31

|

Izvor: Društvo,Kim

|

|

PRIŠTINA - U Prištini je prikazan dokumentarni film “Promovisanje međuverske tolerancije“ koji je snimila formalna grupa “ACT NOW“ u saradnji sa mrežom nevladinih organizacija AVONET. Predstavnik islamske zajednice kritikovao dokumentarac jer su u njemu prikazani odnosi između pripadnika tri verske zajednice, iako ih, kako tvrdi, na Kosovu ima pet.O međuverskim odnosima na Kosovu su u dokumentarnom filmu govorili predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve, Islamske zajednice, ali i građani Kosova.
 
Nakon projekcije filma otvorena je debata tokom koje su učesnici govorili o filmu, ali i o svom viđenju odnosa međuverskih zajednica na Kosovu.
 
Iako su bili pozvani, projekciji filma, zbog drugih obaveza, nisu prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve. To je kritikovao glavni imam islamske zajednice u Mitrovici Aži Pljušti.
 
U obraćanju prisutnima, imam Pljušti je kritikovao i dokumentarac, istakavši da na Kosovu postoji pet verskih zajednica, a ne samo tri, kako je prikazano u filma.
 
“Naziv ovog seminara, konferencije ili okruglog stola, kako ovo već zovete, je “Promovisanje međuverske tolerancije“. Promovisati nešto znači pričati o nečemu što nedostaje. Mislim da je to greška. Međuverska tolerancija na Kosovu vekovima postoji. Nikada nije bilo nikakvih verskih sukoba i to je velika sreća. Plod te tolerancije, odnosno ovog suživota, su lekcije koje su naši verski lideri negovali kroz generacije, prenoseći ih sa kolena na koleno“, kazao je imam Pljušti.
 
Da na Kosovu nikada nije blo verskih sukoba tvrdi i predstavnik Regionalne policijske stanice u Uroševcu Gazmen Hodža.
 
“Na osnovu našeg iskustva, mogu da kažem da je bilo slučajeva u kojima su oštećene crkve ili džamije, ali pozadina toga je bila materijalne prirode, odnosno krađa, a ne pokušaj da se ponizi neka verska zajednica“, kazao je Hodža.
 
Ovaj dokumentarni film snimljen je u okviru istoimenog projekta koji sprovodi mreža nevladinih organizacija AVONET.
 
“Stalno ponavljamo da su međuverska tolerancija i suživot na Kosovu na izvanrednom nivou. Jedna veoma bitna vrednost međuverskog suživota je ta da se stalno razgovara, a to su omogućile sve verske zajednice na Kosovu. One uvek stvaraju povoljan ambijent u kojem ne postoji diskriminacija ili favorizacija“, ocenio je direktor mreže nevladinih organizacija AVONET Kenan Gaši.
 
Pojedini učesnici debate, koja je održana nakon projekcije filma, predložili su da se ovaj dokumentarac prikaže i učenicima osnovnih i srednjih škola, kako na Kosovu, tako i u pojedinim zemljama regiona, među kojima su Albanija i Makedonija.
Facebook

Vreme