<

“Dogovor!?”: Aljbin Kurti blaža opcija za Srbe

Petak, 16. jun 2017, 18:41

|

Izvor: Politika,Kim

|

|

ČAGLAVICA - “Pobednik ovih izbora je Samoopredeljenje. Kao partija oni su ispali najjači danas na Kosovu i mora se računati na tu činjenicu“, kaže prištinski analitičar Fadilj Ljepaja, ističući da je realno da Aljbin Kurti bude premijer. „Kurti je blaža opcija za Srbe“, smatra Nenad Radosavljević.„Na Kosovu više niko neće moći da radi šta hoće. Nije to mogla da čini ni vlada PDK, pa neće moći ni ova. Ja mislim da zajednice ne trebaju da budu zabrinute zbog toga“, kazao je u emisiji „Dogovor!?“, Fadilj Ljepaja, govoreći o mogućnosti da Aljbin Kurti bude naredni premijer Kosova.
 
Nenad Radosavljević, analitičar i vlasnik televizije "Mir" u Leposaviću smatra da je Aljbin Kurti nešto blaža opcija za Srbe, nego Ramuš Haradinaj ili Kadri Veselji.
 
„Ono što je kod njega interesantno jeste to da je on vrlo jasan u onome što govori. On je sada vrlo jasno rekao da jeste sa razgovore sa Beogradom ali da se unutar Kosova vodi dijalog o dijalogu, da bi se o tome zauzeo jasan stav. A sa druge strane, on protežira nešto što se meni dopada a to je da se uporedo sa svim tim povedu razgovori između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, što do sada nismo imali. Odnosno imali smo samo na početku, pre 15 godina“.
 
Radosavljević smatra da, bez obzira što je Kurti bio radikalan u nastupima u Skupštini, da u političkim stavovima nije toliko radikalan.
 
„Ja bih pre smeo sa njim da čistih ruku uđem u razgovore nego sa onima koji su već pokazali šta su nam uradili u prethodnom periodu, a bili su na vlasti“.
 
Fadilj Ljepaja kaže da bi Srbi trebalo da sarađuju sa novim premijerom Kosova, ko god to bio.
 
„Srbi treba da se ravnaju po onom načelu po kome se ravnaju i diplomati ambasada na Kosovu. Oni rade sa onima koje je izabrao narod. Bilo ko da je na vlasti u Prištini Srbi treba da sarađuju sa njima i treba da se izbore za svoj interes. Jednostavno oni su plaćeni za to. Oni su činovnici, oni nikada ne treba da zaborave da predstavljaju neke ljude i da treba da se izbore za njih i sve to zakonom dozvoljenih sredstvima“, smatra Ljepaja.
 
Nenad Radosavljević kaže da ne veruje Srpskoj listi kada tvrdi da neće podržati vojsku Kosova. Takve izjave su, prema njegovim rečima, bile samo deo izborne kampanje.
 
„To je deo kampanje kao i kada kažu „mi ćemo sačuvati srpske institucije na Kosovu“, a svi znamo da su upravo oni sa vladom u Beogradu gasili te institucije a gasiće i ostale. Tako da to zavisi samo od toga šta će biti opšti trend i kontekst briselskih razgovora, odnosno da li će biti odlučeno da se vojska Kosova formira i kraj. I onda će iz Beograda da objasne isto kao što nam je Sloba (Milošević) objašnjavao da smo pobedili NATO pakt a potpisali smo kapitualaciju Kumanovskim sporazumom. Eto tako će isto da nam kažu – pa vi treba da budete srećni što smo vam mi to završili. Pa vojska Kosova je jedan imparativ i to je super“, kaže Radosavljević.
 
Ljepaja, sa druge strane, smatra da formiranje vojske nije najvažnije pitanje ni među Srbima ni među Albancima.
 
„Mi ovde imamo jednu najjaču vojsku sveta, a to je NATO. Mislim da dok se ne dogovorimo ne treba isticati tu stvar. Kosovu treba vojska kao i svakoj državi, ali Vojska nije za to da bi rešila probleme unutar jedne zemlje. Vojska će se stvoriti kada to zaista bude važno za Kosovo i ona će biti deo NATO-a“.
 
Tada će, kaže Ljepaja, i sami Srbi insistirati da bude vojske, ali tako da i oni budu predstavljeni u njoj kroz kadrove.
Facebook

Vreme