KORONAVIRUSOM U NEMAČKOJ ZARAŽENO NA HILJADE ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BERLIN - Širom Nemačke zaraženo je na hiljade lekara, medicinskih sestara i ostalih bolničkog osoblja, otkrio je juče istraživački tim novinara dnevnog lista "Zidojče cajtung" i dva regionalna javna servisa NDR i VDR.

Ovom timu novinara su iz Instituta za javno zdravlje "Robert Koh" potvrdili da je zvanično "2.300 medicinskog osoblja u bolnicama inficirano" novim koronavirusom, ali da je broj nedetektovanih slučajeva zasigurno mnogo veći.

"Mora se pretpostaviti da nisu svi slučajevi zabeleženi", istaknutno je u odgovoru tog instituta, koji predvodi borbu Nemačke protiv epidemije novogo korornavirusa.

Osim toga, oni ističu da je ovde u pitanju samo bolničko osoblje, ali ne i medicinsko osoblje koji radi u lekarskim ordinacijama, laboratorijama, kao i domovima za stare i nemoćne osobe.

Uprkos tome što su poslali bezmalo 400 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i to na adrese saveznog, pokrajinskih i lokalnih ministarstava zdravlja, novinarski tim nije uspeo da utvrdi tačan broj obolelih medicinskih radnika, jer naprosto pojedine lokalne službe nisu ni vodile ovakvu evidenciju.

Kako navode, u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji inficirano je 322 zdravstvenih radnika a još 1.485 je u samoizolaciji, ali nemaju podatak koliko je među njima lekara.

S druge strane, u Baden Virtembergu je 566 zaraženih zdravstvenih radnika, što je duplo više nego prošle nedelje.

Zid ćutanja u Bavarskoj 

Istraživački novinari su naišli na svojevrsni zid ćutanja u Bavarskoj u kojoj je pokrajinsko ministarstvo zdravlja naložilo lokalnim zdravstvenim vlastima da ne odgovoraju na te novinarske zahteve jer, kako su naveli, "ova anketa nije koordinisana sa njima".

S druge strane, isto to pokrajinsko ministarstvo nije imalo podatak o inficiranim zdravstvenim radnicima, iako je Bavarska u Nemačkoj jedna od tri pokrajine koje su najteže pogođene pandemijom Kovida-19.

Međutim, pred novinarima nisu ćutali predstavnici Asocijacije lekara, koja nije imala podatak o obolelom bolničkom osoblju, ali je imala podatak da su u bavarskoj 244 lekarske ordinacije zatvorene od kojih čak trećina zbog manjka zaštitne opreme.

Bavarska asocijacija lekara se potom obratila i javnosti zbog "nesumnjivog manjka neophodne zaštitne opreme", ističući da "ako nova oprema ne dođe danas, teška vremena dolaze za primarnu zdravstvenu zaštitu i negu" u Bavarskoj.

Upravo nedostatak, a ponekad i štednja na zaštitnoj opremi navodi se kao jedan od razloga za širenje zaraze među bolničkim osobljem širom Nemačke.

U privatnoj bolnici u Baden Virtembergu zaraženo celo odeljenje intenzivne nege

Kako RTS saznaje, u jednoj privatnoj bolnici u Baden Virtembergu čitavo odeljenje intenzivne nege zaraženo je novim koronavirusom tako što su primili jednog srčanog bolesnika, koji nije znao da je zaražen, pri čemu bolničko osoblje nije bilo zaštićeno kao da je u pitanju oboleli od Kovida-19.

Zbog takvih slučajeva, sve više bolnica u ovoj pokrajini razmatra da bar osnovne zaštitne maske i rukavice nosi celokupno bolničko osoblje, a ne samo oni na takozvanim korona-odeljenjima.

Kako je bolnicama sve teže da na tržištu nabave dovoljno zaštitne opreme, pojedine bolnice razmatraju smanje prijem pacijenata.

Ipak, nemački zdravstveni sistem nastoji da izbegne takozvani italijanski ili španski scenario, ne samo po pitanju zaraze među bolničkim osobljem, već i po pitanju toga da su Italiji i Španiji lekari u nekim slučajevima morali da biraju koga će da stave na aparat za mehanički potpomognuto disanje, jer nisu imali dovoljno respiratora.

Do pre nekoliko dana govorilo se da Nemačka raspolaže sa 28.000 kreveta na odeljenjima za intenzivnu negu, kao i 25.000 respiratora, a da je plan da se broj kreveta udvostruči i nabavi još 10.000 respiratora.

Međutim, prvi čovek Nemačke bolničke federacije Gerald Gras rekao je za dnevni list Rajnišen post da je broj kreveta već podignut na 40.000, a da je tri četvrtine njih (30.000) opremljeno respiratorima.

Zasad je oko polovine tih kreveta prazno. Prema poslednjim informacijama, oko 2.000 obolelih od Kovida-19 je na intenzivnoj nezi, a na to treba dodati i više od 100 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koje je Nemačka dovezla vojnim avionima iz Italije i Francuske.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji