SAD ODUSTALE OD ZATVARANJA GRADOVA, TINEJDŽER IZ PORTUGALA NAJMLAĐA EVROPSKA ŽRTVA KORONAVIRUSA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

SAD , NJUJORK - Dok se broj zaraženih od koronavirusa u svetu približava 700.000 države različitim merama pokušavaju da obuzdaju pandemiju. SAD su odustale od zatvaranja gradova, Velika Britanija ubrzano povećava broj respiratora a većina zemalja osim ograničavanja kretanja građana povećava i dnevni broj testiranih.

17.45 - U Španiji umrle još 664 osobe dok je registrovano 5.564 novozaraženih od koronavirusa. Ukupan broj zaraženih gotovo 79.000 dok je u toj zemlji do sada umrlo 6.606 osobe.

17.10 - Italijanska vlada će sigurno i posle 3. aprila produžiti mere uvedene za sprečavanje širenja koronavirusa, izjavio ministar regionalnih poslova Frančesko Boća.

17.00 -Mere austrijske vlade u ograničenju slobode kretanja daju rezultate jer je dnevna stopa novoinficiranih pala na 6,7 odsto. Prema poslednjim podacima u Austriji pozitivno na infekciju koronavirusom 8.536 osoba.

16.00 -Policija u Budvi uhapsila svešteno lice zbog kršenja mere o sprečavanju širenja koronavirusa, a kojom je zabranjeno prisustvo vernika tokom služenja liturgije. Za vreme služenja liturgije u manastiru je zatečeno 11 građana, prenosi RTCG.

Opustele i ulice nemačkih gradova

15.55 - U Hrvatskoj je 56 novozaraženih osoba koronavirusom, ukupno 713 slučaja. Do 14 sati evidentirano šest žrtava koronavirusa u toj zemlji.

15.45 - Poglavar Moskovski i cele Rusije, patrijarh Kiril pozvao vernike da ne dolaze u hramove već da se mole Bogu u svojim domovima kako bi se izbegla okupljanja koja bi doprinela širenju koronavirusa.

15.30 - Tinejdžer iz Portugala (14), bez hroničnih bolesti, postao je najmlađa žrtva koronavirusa u Evropi. On je drugi tinejdžer koji je preminuo u toku ove nedelje od novog koronavirusa. Pre njega preminula je dve godine starija Francuskinja Džuli Aliot koja je od simptoma imala samo blagi kašalj, ne i hronične bolesti.

15.20 - Federalni štab civilne zaštite doneo odluku o zabrani kretanja građana na području Federacije BiH od 20.00 do 5.00 časova ujutru. Ovim je izmenjena ranije doneta odluka od 21. marta, kojom je zabrana kretanja bila na snazi od 18.00 do 5.00 časova.

15.00 - U Velikoj Britanije testirano ukupno 127.737 osoba od kojih su 19.522 bile pozitivne. U toj zemlji od koronavirusa umrlo 1.288 osoba.

14.35 - Broj zaraženih u Holandiji preko 10.000, ukupno 771 žrtva. Holandski Nacionalni institut za zdravlje saopštio da je broj zaraženih za 24 sata porastao za 11 odsto. 

U Njujorku, epicetru pandemije u SAD, gde svakih deset minuta umire jedna osoba, pored opreme hitno su potrebne i medicinske sestre - njih čak 3.000, i zbog toga im je ponuđeno i tri puta više novca nego što su do sada primale, a za ugovor na 13 nedelja.

Bolnice su odlučile da povećaju plate pa će najiskusnije imati i tri puta veća primanja tokom rada sa obolelim na jedincima za hitni prijem i odeljenjima za intenzivnu negu. obećano im je i do 100 dolara na sat.

Predsednik SAD Donald Tramp posle konsultacija u Beloj kući odustao od uvođenja karantina u Njujorku, Nju Džersiju i Konektikatu. U SAD je obolelo 125.000 ljudi, a preminulo 2.200. 

Ford, Erbas, Rols-Rojs prave 10.000 respiratora za Britaniju

Velika Britanija naručila je 10.000 respiratora od konzorcijuma kompanija u kojem su Ford, Erbas i Rols-Rojs, u okviru napora za borbu protiv posledica korona virusa.

Širom sveta zemlje pokušavaju da povećaju broj aparata za mehaničku disajnu podršku za svoje zdravstvene službe.

Respiratori su od ključnog značaja za pacijente sa plućnim problemima koji su u kritičnom stanju od posledica koronavirusa, ali ne mora da znači da će spasiti ljudski život.

U domovima za stara lica u Italiji odvija se drama bez kraja, skoro je nemoguće ni reći tačan broj preminulih i zaraženih kako među pacijentima, tako i među osobljem.

Situacija je kompleksna, nedostaju maske i ostala zaštita za zaposlene u domovima, a testovi se rade samo pacijentima i osoblju sa simptomima. Zbog toga se domovi za stare u Italiji trenutno nazivaju epidemiološkom bombom. 

Rastući broj uvezenih slučajeva koronavirusa u Kini preti da izazove drugi talas infekcije i to u vreme "kada je domaća transmisija u osnovi zaustavljena", upozorava portparol kineske nacionalne zdravstvene komisije, Mi Feng.

Slike iz Vuhana prvobitnog epicentra pandemije koronavirusa

Kako je dodao, u Kini je zabeleženo 693 slučajeva koji dolaze iz inostranstva, što znači da je mogućnost nove runde infekcija i dalje relativno velika.

U Kini trenutno nema većeg broja asimptomatičnih pacijenata sa Kovid-19, rekao je Žong Nanšan, stručnjak za plućne bolesti, tokom intervjua za Kinesku centralnu televiziju.

Asimptomatični bolesnici sa Kovid-19 podrazumevaju one koji ne pokazuju simptome, uključujući temperaturu i kašalj, ali njihovi testovi za novi koronavirus su pozitivni.

 

Izvor: RTS

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165