OČEKIVANJA NOVE VLADE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - U Skupštini Kosova je danas 61.glasom za, 24 protiv i jednim uzdržanim izglasana nova vlada, na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem. Novu Vladu Kosova čini 16 ministara i 4 potpredsednika Vlade. Novu vladu čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, NISMA, Srpska lista i predstavnici ostalih nevećinskih zajednica.
Na dnevnom redu sednice Skupštine Kosova našla se samo jedna tačka dnevnog reda – izjašnjavanje o predlogu vlade Avdulaha Hotija. Sa pola sata zakašnjenja, sednica je započeta odavanjem pošte dvojici stradalih rudara u Novom Brdu, nakon čega je novi premijer Kosova Avdulah Hoti istakao da će prioriteti Vlade biti borba protiv pandemije Korona virusa, kao i ekonomski oporavak države. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, od vitalnog je značaja za Kosovo, istakao je Hoti.
"Kosovske vlasti će u potpunosti poštovati Ustav Kosova tokom ovih razgovora. Dijalog će se zasnivati na jasnim ciljevima koje treba postići ovim konačnim sporazumom, kao i na neophodnoj transparentnosti tokom ovog procesa. Sveobuhvatni sporazum će se zasnivati na uzajamnom priznanju između ove dve države i na taj način će se osigurati dugoročna stabilizacija Kosova, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i severnoatlantske zapadne strukture".
Gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, izabran je za zamenika premijera, koji će ujedno obavljati i funkciju ministra lokalne samouprave, dok je Daliboru Jevtiću još jednom poveren mandat ministra za zajednice i povratak. Iz Demokratskog saveza Kosova je na mesto ministra finansija izabrana Hikmete Bajrami, za ministra poljoprivrede Besian Mustafa, za ministra kulture Vljora Dumoši, za ministra unutrašnjih poslova Agim Veljiju, za ministra odbrane Anton Ćuni, za ministra infrastrukture Arben Abraši, za ministra zdravlja Armend Zemaj. Iz Alijanse za budućnost Kosova, na mesto ministra ekonomije izabran je Bljerim Kući, za ministra inostranih poslova Meljiza Haradinaj, za ministra pravde Seljim Seljimi, Ram Ljika je ministar obrazovanja, a novi Ministar za regionalni razvoj je Enis Kerevan iz turske zajednice.
Redžep Seljimi iz iz Pokreta Samoopredeljenje je pred samo glasanje za sastav nove Vlade, pokušaj njenog formiranja nazvao dvostrukom obmanom.
"Kao prvo, vi ste obmanuli vaše građane koji su želeli promenu, a onda ste obmanuli i nas, kao vaše partnere. Vladu koju danas želite da formirate je i ilegalna i nelegitimna. Ilegalna zbog toga što dolazi nakon kršenja Ustava Kosova. Nelegitimna je zato što ne predstavlja većinu glasova građana Republike Kosovo", rekao je Seljimi.
Arben Gaši iz DSK je rekao da neće prihvatiti nikakvo opravdanje ako ova Vlada ne bude uspešna.
"Mi smo imali jednu Vladu koju smo stvorili u nadi i poverenju i kao rezultat imamo izgubljenu nadu i Vladu koja je pala. Postavlja se pitanje kako ćemo funkcionisati sa ovom novom Vladom, koja treba da isto tako funkcioniše. Ukoliko nova Vlada ne bude uspešna, nećemo prihvatiti nikakvo opravdanje".
Predsedavajući Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je na današnjoj sednici rekao da su Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova obmanjivali građane nudeći im nadu, a sa druge strane, za 100 dana vlasti degradirali su svako dostignuće države u 20 godina slobode, što predstavlja nacionalnu opasnost za zemlju.
"Aljbin Kurti je je podsticao mržnju i želju za osvetom, ali gore od toga je što je ugrozio prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim državama, stabilnost sa našim prijateljima i ovo je neizmerna šteta za Kosovo. Njegovo ponašanje prema Srbiji je bilo kukavičko".
Teuta Hadžiu iz ABK je bila ubeđena da će situacija sa ovom Vladom biti pozitivnija.
"Mi smo voleli da Vlada Aljbina Kurtija bude dugoročnija, kako bi narod Kosova jasnije video lice Vlade. Danas ćemo pokazati naš stav prema novoj Vladi, posebno na ekonomskom planu. Odlučili smo da budemo deo ove Vlade, uz duboko ubeđenje da će situacija biti pozitivnija", rekla je ona.
U kratkom obraćanju poslanicima, potpredsednik Srpske liste Igor Simić je potvrdio da će poslanici ove stranke podržati Hotijevu vladu.
Igor Simić iz Srpske liste rekao je da će podržati ovu Vladu jer će u njoj imati svoje članove.
"Poštovani, obraćam vam se u ime Srpske liste i u ime srpskog naroda, i na osnovu koalicionog sporazuma poslanici Srpske liste će podržati formiranje ove Vlade jer će u njoj imati i svoje članove", rekao je on.
Slično je postupio i njegov kolega iz parlamentarne grupe Nisma, Endrit Šalja.
"Parlamentarna grupa NISMA- AKR, podržava i glasaće za novu Vladu Kosova, na čelu sa Avdulahom Hotijem. Mi smo ubeđeni da će koalicioni plan biti detaljno sproveden, posebno ćemo biti fokusirani na suzbijanje Kovida 19, jačanje partnerstva sa EU, SAD, koje je za vreme prethodne vlade poljuljano".
Sporazum koji je postignut između Demokratskog saveza Kosova i Srpske liste, objavljen je danas.
DSK i Srpska lista saglasne su da će, kako stoji u dokumentu, marljivo raditi u interesu građana, pre svega, kroz jačanje vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, bilo kakvog ekstremizma, poštovanja prava srpskih građana u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, razvoju ekonomije, otvaranju novih radnih mesta, nastavku dijaloga uz posredstvo Evropske unije i SAD, uz uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu dijalogu. Deo sporazuma je i namera vlade da "insistira na ekonomskom osnaživanju svih građana, posebno imajući u vidu opštine sa srpskom većinom".
Zahtev za sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština, deo je koalicionog sporazuma Srpske liste sa DPK i DSK 2014.
Vlada Aljbina Kurtija je oborena 52 dana nakon njenog formiranja, 25. marta, na zahtev koalicionog partnera - DSK, zbog nesuglasica oko mera reciprociteta i, vezano s tim, odnosa sa SAD, kao i mera preduzetih tokom pandemije Kovid-19.
Predsednik Hašim Tači je od Aljbina Kurtija nekoliko puta tražio da odredi mandatara, što Kurti nije učinio, nakon čega je Tači mandate poverio Avdulahu Hotiju.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji