ENGEL: VUČIĆEVA DIKTATURA POTKOPAVA DEMOKRATIJU NA KOSOVU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Predsednik Odbora za spoljne poslove Eliot Engel, rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku gvozdenom pesnicom i čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu, pokušavajući da podstakne zemlje da povuku priznanje.

On je to izjavio tokom jedne online diskusije ovog komiteta o autoritarizmu, dezinformacijama i dobroj vladavini tokom pandemije korona virusa, kojoj je prisustvovala i bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt.

"Izbori su održani na Kosovu i sada se čini da se Sjedinjene Države udaljavaju od bilateralnih obaveza koje smo imali u prošlim administracijama, počevši od Klintona, Buša i drugih", rekao je.

Tokom rasprave Engel je još jednom podsetio na zahvalnost koju su Albanci izrazili za američki narod.

„Bez obzira koliko putovali, nikad ne možete naći mesto koje Amerikance dočekuje onako srećno kao na Kosovu. Nikada nisam video zemlju koja voli i ceni Amerikance i zahvalna sam na onome što smo učinili 1999. godine, da sprečimo genocid u očima Evrope, tako da sam rastužen što smo nekako okrenuli leđa tim ljudima", rekao je između ostalog.

U martu ove godine, dva američka senatora, David Perdju i Rand Paul, rekli su da bi Sjedinjene Države trebalo da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu ukoliko Kosovo ne ukine stopostotnu taksu na srpsku robu.

U međuvremenu, najavljena je suspenzija programa američke vlade Čelendž Korporejšn (Challenge Corporation), vredne 50 miliona dolara.

Vlada Kosova zamenila je porez reciprocitetom ali ne i za bosansku robu, odluku koju američke vlasti nisu pozdravile, jer su zahtevale da se ne stvaraju prepreke u procesu dijaloga između Kosova i Srbija.

Dijalog Između Prištine i Beograda obustavljen od novembra 2018. godine, kada je uvedena taksa na srpsku robu.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165