SPORAZUM: DA REZIMIRAMO

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U poslednjoj emisiji „Sporazum“ u ovoj godini gosti su bili Tatjana Lazarević urednica portala Kossev i Beljulj Bećaj profesor političkih nauka koji su analizirali društveno-političke događaje na Kosovu, koji su obeležili godinu za nama. 

Govoreći o izbornim rezultatima Pokreta Samoopredeljenje koji je na parlamentarnim izborima početkom ove godine osvojio oko 50 odsto glasova, a na lokalnim koji su održani oktobra meseca pobedu je odneo samo u četiri opštine na Kosovu, Beljulj Bećaj je rekao da je to pre svega posledica nerealnih obećanja.

“Aljbin Kurti je nerealno postavio svoje ciljeve oko realnih problema Kosova. To je prvo dijalog, zatim je on na lokalnim izborima više postavljao svoje kandidate nego autoritarne ličnosti koje imaju poverenje i podršku svojih sredina i četvrto mislim da je izborna lista Vjose Osmani na neki način doživela podbačaj i desetkovana je na lokalnim izborima i na neki način je napravio nekoliko pogrešni koraka i sa njima došao do toga da prepolovi izborno telo na lokalnim izborima”, kazao je Bećaj.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević, kao još jedan od razloga zbog čega je Kurtiju za samo osam meseci “opala podrška” navodi i taj što je on, kako je kazala, dobio veoma snažnu opoziciju. 

“Koliko god da je kritikovana sadašnja opozicija, to jest bivša vlast, koliko god da je bila u tom smislu laka meta za Samoopredeljenje oni su se ipak poslednjih meseci i te kako konsolidovali i u pralamentu i uopšte u institucijama. Ovo što sada jeste kosovska opozicija oni su i te kako artikulisano snažno ne samo zaslupali svoje interese, nego pre svega iznosili kritike na račun Samoopredeljenja i Kurtija i to možemo i ovih dana da vidimo”, kazala je Tatjana Lazarević.

Na pitanje zašto institucije Kosova, ali i međunarodna zajednica godinama ne uspevaju da obezbede fer i poštene izbore u srpskim sredinama Beljulj Bećaj  kaže da je razlog pogrešno vođena politika, i za to je prema njegovim rečima krivo samo kosovsko društvo, a ne i međunarodna zajednica.

„Mislim da je osnovni problem u većini Albanaca koji nisu stvorili adekvatne uslove i klimu za ravnopravan tretman srpske zajednice na Kosovu. Prvo je Tači hteo da prisvoji Srbe da oni budu Tačijevi Srbi, pa onda Dačićevi Srbi, pa Vučićevi Srbi, a zapravo niko nije hteo da poštuje autentičnost i identitet pravih Srba koji imaju svoje interese, potrebe i zahteve, kazao je Bećaj.

Tatjana Lazarevićev imala je nešto drugačije mišljenje kad je u pitanju uloga međunarodne zajednice u izborni proces u srpskim sredinama na Kosovu.

„Međunarodna zajednica je uz pomoć kosovskih institucija i uz pomoć Beograda zvaničnog, preko noći pregazila tu autetničnu volju stanovnika i pristalni su na nelegalne metode i pristali su na izbore koji se služe i nelegalnim metodama. Postoje činjenice koje to vrlo jasno dokazuju kroz sva tri kruga i vrlo jasnih dokaza uključujući i atentan na jednog od kandidata za gradonačelnika u trećem krugu, setimo se Dimitrija Janićijevića koji je u sred izborne kampanje ubijen“, kazala je Tatjana Lazarević.

 U emisiji je bilo je reči i o ovogodišnjim policijskim akcijama na severu Kosova, gde je jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja. Lazarevićeva i Bećaj saglasni su da takve akcije ne doprinose normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca već ih unazađuju.

“Nisam sigurna da nisu poslužili interesima političara  i to na obe strane, predsedniku Srbije i njegovoj politici i premijeru Kosova i vladi koja ga podržava. U tom slučaju bustovali su svoj patriotizam politički i jedan i drugi. Kurti svakako u vreme izbora a predsednik Vučić koji je uvek naoštren u izbornoj kampanji, na kraju krajeva i njega čekaju izbori za tri meseca”, kazala je Tatjana Lazarević.

“U tom kontekstu pretpostavljam da su i lokalni izbori imali jedan dobar povod da se to dogodi, ali po meni je bitnije u odnosu na to što se dogodilo šta to zapravo predstavlja  posle  početka dijaloga od 2011. godine. Dakle, mi smo imali više ili manje desetak godina takozvane normalizacije odnosa između nas i kao krunu tih odnosa imali smo jedno grubo mešanje na granici. Ja mislim da je to bilo nepotrebno štaviše mislim da je bila glupa i gruba akcija i ta drama koja se stvorila veštački mislim da je unazadila naše odnose i kao posledicu toga mi nemamo međusobno približavanje, ja mislim da smo se udaljili”, kazao je Bećaj.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

5 SMM Si Votohet SR6 SMM Si Votohet veerz 2 SR

 Click_Here_Arrow_-_ok.png

Kako da popunite glsački listić?
Poštovani građani opština: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok 21. aprila biće održano glasanje Za ili Protiv razresenja predsednika opštine u vašim opštinama.
Nakon što dobijete glasački listić, proverite da li je stavljen pečat.
Na glasačkom listiću morate izabrati samo jednu opciju.
Označite unutar kvadratića, kako bi vaš glas bio validan.
Kako bi zaštitili tajnost glasa, savijte glasački listić pre nego što izađete iz kabine, a zatim ga ubacite u kutiju.
Sva biračka mesta se otvaraju u 07:00 i zatvaraju u 19:00 časova.

 

 

 

Click Here Arrow ok

14

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165